GEACHTE REDACTIE: Gun bouwvakker dat extraatje voor vakantie

Belastingadviseurs roepen ons op bezwaar te maken tegen de 'te hoge belasting' op vakantiedagen en vakantiegeld. Bij de bouwvakker zijn de vakantierechten voor 25 procent fiscaal vrij....

De adviseurs beroepen zich onder andere op schending van artikel 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (sic). Kijk, als een minderheid van een paar duizend gehuwde vrouwen zich hierop beroept bij hun strijd om een niet toegekend pensioen in het verleden, dan is dit een rechtvaardige eis. Maar nu zetten de adviseurs de wereld op zijn kop. Feitelijk is 95 procent van de werknemers niet in zijn rechtsgevoel aangetast: over het vakantiegeld is de normale belasting betaald. Het gevolg van dit alles is een mogelijk versnelde opheffing van het voordeeltje voor de bouwvakker. Een bouwvakker die met een verplichte vakantie in het hoogseizoen te maken heeft met dubbel zo hoge vakantietarieven. Tel uit je winst. Wat een wereld.

DEN HAAGC.H. van Leeuwen

Hebberigheid

Wat een commotie over dat niet belastbaar deel vakantiegeld van de bouwvakker. Met als argument het gelijkheidsbeginsel wil iedereen nu geld terug van de overheid. Of het lukt is nog maar de vraag. Advocaten staan in de rij om mensen te steunen, en men kan voorgedrukte bezwaarschriften afhalen. Wat zijn we eensgezind in ons land als het om onrecht gaat, of liever gezegd: men kan de zon niet in water zien schijnen. Hoewel het vakantiebonnensysteem al bijna vijftig jaar bestaat is men er nu pas achter.

Uitgerekend twee belastingambtenaren vonden zich tekort gedaan door de overheid en hebben de malle molen in beweging gezet.

Dezelfde overheid legt haar ambtenaren in de watten als het om arbeidsvoorwaarden gaat, want daarin liggen ze de bouwvakker mijlenver voor en is ieder begrip van gelijkheid zoek. Ambtenaren kunnen niet of nauwelijks ontslagen worden, en mocht het ooit zover komen dan staat een gouden handdruk garant voor aangedaan leed en verlies aan inkomen.

Als ambtenaren niet goed of helemaal niet functioneren, blijven ze zitten, of ze worden met behoud van salaris naar huis gestuurd. Per jaar wordt in ons land voor vierhonderd miljoen gulden uitgekeerd aan thuiszittende ambtenaren.

Na veertig dienstjaren stapt de ambtenaar op, genietend van een goed pensioen.

Aan welke rechtsongelijkheid moet nu een eind komen, zou ik de ambtenaren willen vragen. Wat ze echt willen is gewoon meer poen, nog meer uit de staatsruif eten dan ze al doen. Dat heeft niets te maken met gelijke behandeling, maar alles met hebberigheid en schrapen.

WIERDENBijm Ros

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden