GEACHTE REDACTIE: Grootsheid erkennen valt zwaar

De grote kracht van prinses Diana was dat zij het Britse koningshuis een menselijk gezicht gaf...

Grootsheid erkennen valt zwaar

Natuurlijk was prinses Diana geen heilige. Zo zou zijzelf de geschiedenis niet in willen gaan. Ze was een warm mens, die vooral een zwak had voor de kansarmen, zieken en minderbedeelden. Zij kregen bij haar het gevoel er ook een beetje bij te mogen horen.

Haar medemenselijkheid heeft veel mensen getroost. Daarom is de schok zo groot.

AMSTELVEEN

G. Steen van Halm

Meeleven

Het blijkt voor veel mensen niet gemakkelijk grootsheid te erkennen. Dat liet ook de Volkskrant deze week weer zien.

Een medicijnman ontleent zijn kracht aan uiterlijk en innerlijk. Hij weet dat zijn handelingen zo effectief zijn omdat mensen hem bewonderen, omdat hij prachtige kleren draagt en luister verspreidt. Prinses Diana had die luister op ongeëvenaarde wijze.

Het uiterlijk kun je, zoals de filmsterren waarmee ze nu vergeleken wordt, gebruiken voor je eigen show en persoonlijkheidscultus. Maar Lady Di nam aidslijders bij de hand en sprak over het belang van knuffelen.

Niets wees erop dat ze niet oprecht was in haar betrokkenheid. Onderwijl brak ze de gevoelens open van het Britse koningshuis, en van ontelbare Britten die als kind was geleerd dat meeleven iets onfatsoenlijks is.

Diana's combinatie van uiterlijk, innerlijk en positie was uniek. Als ze nu een icoon van zeldzame hoogte wordt, dan is dat terecht.

AMSTERDAM Daan Bronkhorst

Koningschap

Het rumoer rond de dode prinses neemt voor een belangeloze toeschouwer buitensporige vormen aan. In zover dit geen hysterie is die op sterrenverafgoding neerkomt, lijkt het ook een massale demonstratie tegen het verouderde koningschap.

Alle koningshuizen zullen in deze nieuwe tijd wel vroeg of laat verzanden. Een volk mag blij zijn als zich een gerede aanleiding tot afschaffing voordoet. Alleen jammer dat de aanleiding meestal een tragisch voorval moet zijn.

De Engelsen hebben overigens nog heel wat meer verleden van zich af te zetten.

WELLERLOOI P. Stein

Dronken

Laten we aannemen dat de chauffeur dronken was. Hoe dronken waren Diana en haar minnaar om niet te zien dat de chauffeur dronken was?

Hoe dronken was de persoon die het ongeluk overleefde en de komende weken niet kan worden verhoord?

Hoe nuchter waren degenen die zagen wat er gebeurde? Hoe nuchter was de politie in Frankrijk? Hoe nuchter was het Engelse publiek? Ik durf het niet te zeggen.

AMSTERDAM

Adanya Livakovska

Schuld

Snelheid: 195 km.

Toegestane snelheid ter plekke: 50 km.

Dit is simpel vragen om de dood.

Niet de gearresteerde persfotografen zijn schuldig. Zij doen hun werk en zullen dat vermoedelijk blijven doen tenzij het verschijnen van roddelbladen wordt verboden. Maar dat is natuurlijk onzin zolang miljoenen mensen die bladen kopen en lezen.

Indien de chauffeur dit ongeval had overleefd, zou hem in ieder geval dood door schuld ten laste zijn gelegd.

Deze keer betrof het prinses Diana, haar vriend en de chauffeur. Dat is heel erg. Maar zouden de media er ook zoveel aandacht aan hebben besteed als de slachtoffers 'gewone' mensen waren geweest? Want overal ter wereld zullen snelheidsmaniakken doorgaan met hun misdadig rijgedrag.

HEILOO Bram de Haan

Roekeloos

Die playmeneer en Diana en haar chauffeur behoren postuum veroordeeld te worden wegens verregaand roekeloos rijgedrag: 195 km per uur midden in een grote stad!

Voor hetzelfde geld had de chauffeur buiten het tunneltje voetgangers of fietsers dood kunnen rijden.

METEREN D. Oostelaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden