GEACHTE REDACTIE Emigreren

Twee weken geleden ben ik teruggekeerd van een poging tot emigratie naar Brazilië. Ik had wat geld op zak, ik beschik over goede referenties, en ik dacht dat ze daar wel een intelligente Europeaan konden gebruiken....

Emigreren

Het is niet gelukt me daar te vestigen. Ik kreeg geen verblijfsvergunning. Ja, je kunt wel emigreren naar Brazilië, maar dan moet je beschikken over driehonderdduizend Amerikaanse dollars. Pas als je die op een Braziliaanse bank hebt gestort, krijg je een visum.

Ik denk dat Nederland zich ook zo moet opstellen: laat alleen immigranten toe die goed zijn voor de economie. Dit is een beleid dat niet alleen in Derde-Wereldlanden wordt toegepast, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Als ik mij als Nederlander zonder veel geld wil vestigen in Turkije, Marokko, Suriname of Brazilië, is dat niet mogelijk.

Nederland zou regelingen moeten treffen met migratielanden waarbij voor iedere ingezetene van zo'n land die zich hier vestigt, een verblijfsvergunning wordt gecreëerd voor een Nederlander die zich in dat land wil vestigen. Als er op dat moment geen gegadigde is, kan de verblijfsvergunning in portefeuille worden gehouden; de Nederlandse regering zou potentiële emigranten hierop kunnen wijzen.

CASTRICUM J. Croone

Incest

De Vlaamse hoogleraar Karel Pyck, die in Nederland (Forum van 3 juni) voorzichtig omgaan met het begrip massahysterie bepleit - en wie zal hem daar ongelijk in geven - heeft in eigen land en bij zijn Orde van Geneesheren al lang zijn gezicht verloren door onvoorzichtig partij kiezen en veel te suggestieve vraagstelling aan eventueel misbruikte kinderen.

En dat dan nog in een incestbeschuldiging bij echtscheiding, een situatie waarvan een deskundige zou moeten weten dat die beschuldiging dikwijls alleen bedacht wordt om de andere ouder uit te schakelen.

Pycks wonderlijke optreden, alsmede letterlijke verslagen van zijn suggestieve ondervragingen zijn vastgelegd in Paul Koecks boek Notaris X., uitgeverij Kritak, Leuven, 1990.

ROOSENDAAL R. van Altena

Ergernis

Tot mijn grote ergernis blijken steeds meer mensen 'zich te irriteren' als ze bedoelen dat ze zich ergeren (aan iets of iemand). Nu kan de gemiddelde taalgebruiker zich nog gewoon vergissen, maar iemand met pretenties zoals Jan se Trompe énormement (Vervolg van 4 juni)?

DEN BOSCH Jan van Dieten

Orde

In de Volkskrant van 3 juni werd ten onrechte vermeld dat ik voorzitter zou zijn van de commissie van de Orde van Nederlandse Advocaten die zich bezighoudt met het opstellen van nadere regels voor het verkeer tussen advocaat en cliënt.

Ik ben (als voorzitter van de adviescommissie strafrecht van de Orde) lid van die commissie. De voorzitter is mr Bruyninckx, deken van de Rotterdamse Balie.

DEN HAAG mr M. Wladimiroff

Paracetamol

Als trouwe lezers van uw, als objectief bekendstaande, krant lazen wij tot onze verbazing op 7 juni een artikel dat volstrekt onjuist is.

In het betreffende artikel wordt gesuggereerd dat de apothekers voor elk recept met daarop paracetamol of een hoestdrank een vergoeding ontvangen van 10,30 gulden en dat dat daarom vele malen duurder zou zijn dan verstrekking door een drogist.

Wanneer uw verslaggeefster zich beter geïnformeerd zou hebben had zij kunnen weten dat er voor apothekers twee tarieven gelden:

- Een tarief voor geneesmiddelen die onder de Wet Tarieven Gezondheidszorg vallen. Deze vergoeding bedraagt tien gulden (exclusief 6 procent btw).

- Een buiten-WTG-tarief voor geneesmiddelen die buiten bovenstaande regeling vallen. Dit tarief is veel lager en vergelijkbaar met de marge die een drogist op zijn geneesmiddelen verdient.

Paracetamol valt onder het buiten-WTG-tarief.

Daarnaast is er per 1 januari een nieuwe regeling van kracht waarbij een groot aantal 'zelfzorg'-produkten, waaronder hoestdranken, niet meer voor vergoeding via de AWBZ in aanmerking komt. Volgens uw artikel wordt hierbij een uitzondering gemaakt voor Finimal. Dit is geheel onjuist. Finimal bevat namelijk naast paracetamol ook coffeïne, en deze combinatie wordt nou juist niet vergoed.

ELIM drs G. van Brummelen

Apotheker

Paars

In de Volkskrant van 4 juni verscheen het artikel 'Werkvloer is lang niet zo angstig voor paars als vakbondsbazen.' Een steekproef van acht personen rechtvaardigt echter noch de kop, noch de teneur van het artikel. Uit de gesprekken die u met acht personen hebt gevoerd kunt u op geen enkele wijze afleiden dat in de achterban van de vakbeweging 'steeds luider de roep om paars' klinkt, noch dat 'een meerderheid de voorkeur geeft aan paars.'

Dit artikel zegt meer over de Volkskrant dan over de achterban van de vakbeweging.

GRONINGEN Henk de Weerd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden