GEACHTE REDACTIE: Bolkesteins noodhulp werkt ontwrichtend

Weer een briljant plan uit de Bolkestein-koker: vervang ontwikkelingshulp door noodhulp (de Volkskrant, 8 december). Blijkbaar vond hij het tijd worden weer eens flink uit te halen en stemming te maken....

De argumenten die Bolkestein aanvoert overtuigen niet. Natuurlijk werkt ontwikkelingshulp niet overal en altijd. Het is ook onzinnig om een dergelijke eis te stellen. Zolang er in Nederland echter nog aan alle kanten budgetten op beschamende wijze worden overschreden (neem alleen al de luchtmacht die 100 miljoen verspilt), lijkt het me dat ontwikkelingshulp tenminste het voordeel van de twijfel dient te krijgen.

Verder wordt aangevoerd dat Nederland meer ontwikkelingshulp geeft dan enig ander OESO-land: 'Ik zie geen enkele reden waarom wij meer moeten doen.' Ten eerste is dat een kinderachtig non-argument. Omdat onze buren vinden dat zij voldoende hulp verstrekken wil niet automatisch zeggen dat Nederland dat voorbeeld moet volgen. Ten tweede is het een uitspraak die getuigt van kilheid en ongevoeligheid.

Bolkestein meent dat Pronk achterhaalde ideeën heeft en niet spreekt namens een substantieel deel van de Nederlandse samenleving. Waar haalt hij die wetenschap vandaan? Spreekt Bolkestein wel namens een substantieel deel van de Nederlandse samenleving?

Het rendement van ontwikkelingshulp is moeilijk in geld of cijfers uit te drukken. Hoeveel is het ons waard dat geprobeerd wordt een menswaardiger bestaan te verschaffen aan degenen die dat het hardst nodig hebben? Zou iemand in Nederland er een boterham minder door eten of ook maar één kilometer minder in zijn auto kunnen rijden omdat we 0,9 procent in plaats van 0,7 procent van het bruto nationaal produkt aan ontwikkelingshulp besteden?

Het is de plicht van ieder zogenaamd ontwikkeld land zich in te spannen de ongelijkheid in de wereld de bestrijden. Dat het niet altijd even effectief gebeurt, kan een punt van discussie zijn, maar ontwikkelingshulp inruilen voor noodhulp kan en mag nooit gebeuren.

NIJMEGEN Ruud Bläcker

Bezuinigingen

Bolkesteins suggestie om ontwikkelingshulp te vervangen door uitsluitend noodhulp is de zoveelste poging om pure bezuinigingsmaatregelen door te laten gaan voor beleid waar een visie achter zit.

Bolkestein toont aan dat hij niets van ontwikkelingshulp begrijpt. Het is weliswaar zo dat veel projecten niet goed functioneren, maar hulp gericht op ontwikkeling is vele malen beter dan noodhulp. Noodhulp ontwricht lokale economieën, maakt mensen afhankelijk en zorgt er voor dat na korte tijd weer meer noodhulp nodig is.

Bezuinigingen zijn te verdedigen, maar heb dan het lef ze ook zo te noemen.

WAGENINGEN Leo Nagelkerke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden