GEACHTE REDACTIE: Bolkestein begint debat op onvolwassen manier

Bolkestein is een kruistocht begonnen tegen het vermeende communistische verleden van Nederlanders. Zijn belangrijkste doelwit van dit moment is staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting, vroeger vice-voorzitter van de Vereniging Nederland-DDR....

Een goed debater als Bolkestein zou toch moeten weten dat zijn huidige argumentatie een debater van zijn kaliber onwaardig is, en als hij een andere mening is toegedaan, dan is hij de hedendaagse McCarthy die, iets beter ingekleed, dezelfde spoken najaagt.

NIJMEGEN L. de Bruin

China

Zou Bolkestein in een open en eerlijk debat over het communisme ook zo hard van leer trekken tegen Nederlandse handelsbetrekkingen met een communistische, en dus in zijn ogen verderfelijke staat als China? Ik kan me niet herinneren hem daar ooit over gehoord te hebben.

LEIDENAnne de Jong

Excuses

Na Bolkesteins oproep tot excuses aan communisten zou ik graag communist willen zijn. Ik zou snel mijn excuses maken, en vervolgens van Bolkestein excuses eisen naar aanleiding van zijn rollen als: neo-kolonialist (als ex-directeur van Shell in Indonesië), zijnde medeverantwoordelijk voor honderdduizenden doden op Soekarno-aanhangers, Timorezen en Papoea's; als kolonialist (als Nederlander is hij verantwoordelijk voor miljoenen doden in diverse kolonies); als slavenhaler (als Nederlander is hij verantwoordelijk voor het transporteren van honderdduizenden slaven naar Noord- en Zuid-Amerika); als Amerika-aanhanger (voor de genocide op tientallen indiaanse volken); en als kapitalist, voor de dood en marteling (op hun onmenselijke werkplek) van miljoenen mensen, wier enige misdaad was dat ze zwakker waren dan Bolkestein en zijn consorten.

LEIDENRuud Zweistra

Liberalisme

Het is voor mij als aanhanger van het ideeëngoed van Marx erg makkelijk Frits Bolkestein van repliek te dienen. Het marxisme is ontstaan vanuit de ongebreidelde uitbuiting door zogenaamde 'liberalen' van de negentiende-eeuwse arbeiders en van een uitbuiting van een groot deel van de wereld, nu bekend als de Derde Wereld. Het liberalisme is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van het communisme.

Ik zou Bolkestein willen vragen of hij verantwoording wil afleggen voor de misdaden die in naam van dat liberalisme nu al meer dan een eeuw in heel de wereld worden begaan.

Ik wil geenszins ontkennen dat er in naam van het marxisme in de zogenaamde communistische landen op grote schaal gemoord is, zeker door Stalin. In naam van het liberalisme van Bolkestein is er echter op nog veel grotere schaal gemoord, geplunderd en uitgebuit in heel de wereld. Nog dagelijks sterven er duizenden mensen in verschillende continenten door de westerse, liberale ideologie.

BOXMEER Fons Kleinveld

Boek

Tommel is beslist geen politiek wonder. Hij is echter wel staatssecretaris in een kabinet dat gesteund wordt door Bolkestein. Bij de samenstelling van het kabinet heeft Bolkestein geen veto over Tommel uitgesproken. Ook toen reeds moet het Bolkestein bekend zijn geweest dat Tommel lid was geweest van de vereniging Nederland-DDR, en een politiek onbenul word je niet van de ene op de andere dag. Maar Bolkestein heeft een boek geschreven over het oude communisme. Om dit boek aan de man te brengen begin je gewoon een rel en je krijgt gratis publiciteit. Of dit met intellect te maken heeft weet ik niet, misschien wel met koopmansgeest.

BLITTERSWIJCKG.Gooren

Christenen

Dat kan nog leuk worden, met de Tweede-Kamerverkiezingen voor de boeg. Bolkestein als politiek inquisiteur van de 21ste eeuw. Want de VVD-leider wil een 'volwassen' debat over het communisme, nadat hij eerder D66-staatssecretaris Tommel een 'politiek onbenul' noemde wegens diens lidmaatschap van de vroegere vereniging Nederland-DDR. Maar Tommel was en is geen communist.

De Hoop Scheffer van het CDA daarentegen was en is wel christen. Gaat Bolkestein binnenkort nu de CDA-leider ter verantwoording roepen wegens de verschrikkingen van het vroegere christendom? En ook SGP, GPV en RPF? Eigenlijk alle christenen. Immers: in tweeduizend jaar christendom zijn zeker zoveel slachtoffers gevallen als in zeventig jaar communisme. Andersdenkenden waren ketters en belandden op de brandstapel. Miljoenen zijn over de kling gejaagd in naam van God. Is de Hoop Scheffer daarom net zo'n 'politiek onbenul' als Tommel van D66? Is het CDA mede verantwoordelijk voor de kruistochten en inquisitie? Komt er nu spoedig een volwassen debat over het christendom?

ARNHEMAdriaan Slooff

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden