GEACHTE REDACTIE: Air miles sparen: mag dat, of moet dat niet?
Air miles wordt een groot succes!, schreeuwt de folder. Natuurlijk, grote bedrijven als AH, Shell, V & D en ABN/Amro doen mee en die staan garant voor succes....
Buiten het feit dat je in Engeland vier maal zoveel spaarpunten krijgt als hier, zullen we eens kijken hoeveel dit sparen nou werkelijk oplevert.
Ik als tweeverdiener wil bijvoorbeeld naar Caïro met de stuntaanbieding van slechts 2025 punten. Voor twee personen 4050 punten. Volgens de folder moeten wij hiervoor (AH: 150 gulden = 6 punten) voor 101.250 gulden boodschappen doen. Bij concurrenten Edah en Bas van der Heijden kosten die boodschappen ons ongeveer 5 procent minder. Dit levert ons 5.062,50 gulden op. Een normaal retourtje Caïro kost 675 gulden - maal twee is slechts 1.350 gulden.
Ten eerste zou ik willen weten hoe wij vóór 31 december 1995 voor ruim een ton aan boodschappen kunnen doen. En als mij dat zou lukken, dan gaan wij toch maar liever naar de Edah, om de ruim vijf mille besparing te besteden aan een vakantie in bijvoorbeeld Rio. Ik let wel op mijn eigen kleintjes.
ROTTERDAM Ronald Overdijk
Kwaliteit
Op de voorpagina van de Volkskrant van 2 november wordt gesuggereerd dat je beter bij goedkopere bedrijven kunt kopen, zodat je van het prijsverschil op vakantie kunt gaan.
Een slecht argument, want er zijn veel mensen die toch al voor de deelnemende bedrijven kiezen omdat deze hoge kwaliteit leveren. Voor deze mensen speelt het prijsverschil blijkbaar een minder grote rol en voor hen is zo'n actie dus wèl leuk!
GRONINGEN A. Hofman
Witte bonen
Lang leve de air miles. Mijn hemel Volkskrant, wat zijn jullie een moraalridders. Grote stukken tegen op de voorpagina. Ik zou me bijna een misdadiger gaan voelen omdat ik wel air miles spaar, maar een Volkskrant-lezer mag zich daar natuurlijk niet op laten betrappen.
Ik vind de air miles een prachtig fenomeen. Als ervaren reiziger weet ik dat niets leuker is dan een gratis ticket. Pas nog een ticket gekocht, kreeg de tweede voor 50 procent. De hele week blij geweest met dit voordeel.
Verder hoef ik voor air miles niets te doen of te laten, want ik tank al bij Shell en ben al klant bij Appie Heijn. En dan krijg ik na verloop van tijd zomaar een ticket. Gratis!
Of het hele jaar spullen van de markt, naar Wickes, en tanken bij de vrije pomp. Als ik twee maanden niet uit eten ga maar witte bonen met spek van Dirk van den Broek eet, spaar ik ook een ticket naar New York uit.
Wil ik zo leven? Nee Volkskrant. Laat mij lekker verlangen naar een onverwacht gratis ticket.
AMSTERDAM J. R. Beker
Uitnodiging
Onder de bedrijven die het de Nederlandse consument mogelijk maken air miles te sparen, bevindt zich ook Ahold. Veel mensen weten al lang dat het niet verantwoord is het vliegverkeer te stimuleren. De marketing-bobo's van Ahold en hun directie is dat kennelijk nog niet duidelijk.
In het geval van Ahold wekt dat bij de beheerders van het vermogen van het ASN Aandelenfonds grote verbazing. Zij selecteren namelijk bedrijven die niet alleen financieel solide zijn, maar ook aan milieucriteria moeten voldoen.
Zij stelden vast dat Ahold in de detailhandel een voortrekkersrol vervult voor wat betreft het omgaan met verpakkingsmateriaal en de verkoop van ecologisch geteelde levensmiddelen. Deze voortrekkersrol was een van de redenen voor het ASN Aandelenfonds aandelen in Ahold te kopen.
De beheerders van het fonds twijfelen nu aan de oprechtheid waarmee Ahold zich tot op heden voordeed als een onderneming met hart voor het milieu.
Jammer voor de deelnemers in het ASN Aandelenfonds, jammer voor al die klanten van Albert Heijn met een hart voor het milieu.
Als aandeelhouder verzoekt het fonds hierbij de directie van Ahold uit te leggen op welke manier het stimuleren van gratis vliegreizen bijdraagt aan het milieubeleid van Ahold.
DEN HAAG M. S. Negenman
Algemene Spaarbank voor
Nederland
Energie
Weet Ahold dat energetisch gezien één air mile een hoeveelheid energie kost van 4,83 megajoule? Dat komt overeen met de energie die nodig is om twee gerecycelde plastic AH-tassen te maken.
Er wordt gezegd dat met air miles alleen lege stoelen in vliegtuigen opgevuld worden. Maar wat als meer mensen willen vliegen dan er stoelen zijn? Dan zal het aantal vliegbewegingen toenemen. En die mensen moeten ook allemaal naar en van de vlieghavens vervoerd worden. Dit alles afgezien van de aanschaf van extra tickets voor gezinsleden (anders moet er wel erg lang gespaard worden). Bovendien zal vliegen met dit spaarsysteem gewoner worden, waardoor het aantal vliegbewegingen ook weer zal stijgen.
Huishoudens geven jaarlijks gemiddeld 7400 gulden uit aan voeding. Bij Albert Heijn levert dit 296 air miles op, oftewel een hoeveelheid energie die nodig is om 600 plastic AH-tassen te maken. Dat zijn twee tassen per winkeldag per huishouden. Door voor 25 gulden boodschappen te doen, stijgt het energiebeslag met 3,5 procent door de verkregen airmile.
Met de aanschaf van kleding bij de bij air miles aangesloten bedrijven stijgt het energieverbruik van kleding met 10 procent.
Een gemiddelde jaarlijkse besteding van dertienduizend gulden per huishouding aan voeding, benzine, kleding en sportartikelen levert bij de aangesloten bedrijven 472 air miles op. In termen van energie betekent dit een extra verbruik van 2300 megajoule. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar 1900 megajoule voor het koken op gas.
GRONINGEN Gert Hoogenstrijd
Fietsen
Ik heb er groot bezwaar tegen dat Ahold het vliegverkeer op deze wijze bevordert. Daarom zal ik, zolang de actie air miles loopt, mijn bestedingen bij Albert Heijn met 10 procent verminderen.
Waar ik deze 10 procent ga besteden, weet ik nog niet zeker; in elk geval bij een kruidenier die niet aan deze kwalijke praktijken meedoet. Daarvoor zal ik graag wat extra fietskilometers maken.
LEIDEN G. J. Alsema
Spionage
Enthousiast over de nieuwe spaaractie kocht ik maandagmiddag een air miles-pasje. Na het lezen van de kleine lettertjes bleek dat airmiles veel meer is dan een spaarsysteem. Het blijkt een compleet klantenbespioneersysteem te zijn.
Op het inschrijfformulier wordt onder meer gevraagd naar: leeftijd, geslacht, gezinsgrootte, hoeveel kilometer je per jaar in je auto rijdt, hoe vaak je vliegt, et cetera. Door middel van de air miles-pas kunnen de betrokken bedrijven nagaan hoeveel je koopt, wat je koopt, waar je koopt en hoe laat je koopt. En als je air miles-pas ook nog gekoppeld is aan een ABN-Amro-rekening, weten ze ook hoeveel je verdient. Aangezien ik absoluut geen behoefte heb aan een dergelijke Big Brother heb ik de pas direct weggegooid.
DORDRECHT Jasper Kaizer