GEACHTE REDACTIE: Aanval op Sorgdrager was een schandalige vertoning

Met kromme tenen hebben wij de Tweede-Kamerdiscussies gevolgd over de afvloeiingsregeling die minister Sorgdrager met Van Randwijck heeft getroffen. Na een voorbereidende hype in de media volgt een schandalige tv-vertoning, met als klap op de vuurpijl een overbodige motie, die de minister beweegt tot een vernederend mea culpa....

Aan de beeldbuis ontstijgt de odeur van welhaast onfatsoenlijk enthousiasme om er eens flink tegenaan te gaan. Hier wordt een van de fatsoenlijkste, eerlijkste politici publiekelijk om de oren geslagen over nauwelijks meer dan een procedurekwestie.

Overigens moet de betrokken man 45 procent van zijn zogenoemde gouden handdruk aan de fiscus afstaan, waarna hij er misschien twee jaarsalarissen extra aan overhoudt. Verder ontvangt hij dan in een keer hetgeen hij verdiend zou hebben tot aan de pensionering. Blijkbaar niet overdreven, vergeleken met het bedrijfsleven.

Een beetje kamerlid zal dat toch wel weten, dunkt ons. Beurtelings proberen partijmensen echter over de ruggen van betrokkenen een graantje mee te pikken, om zich te profileren tegenover niet door enig begrip gehinderde achterbannen. De minister heeft duidelijk uitgelegd hoe de zaken zich hebben ontwikkeld. Een 'mag het wat minder zijn' is hier best op zijn plaats, maar wat ons betreft: daarmee basta!

Er is excessief gereageerd op peanuts, in vergelijking tot de echt grote problemen rond preventie en bestrijding van criminaliteit. Tijd- en energieverspilling dus. Dit had zo nooit in de kamer mogen komen.

DEN HAAG P. Leeuwenberg

H. Brouwer & M. Doppenberg

Keuze

Stel u bent minister van Justitie en verantwoordelijk voor een broodnodige reorganisatie. U komt tot de conclusie dat een hoge functionaris deze reorganisatie ernstig in de weg staat. Ontslag lijkt de enige oplossing. Dit blijkt echter niet mogelijk zonder een buitensporig hoge afkoopsom.

U moet kiezen tussen twee risico's: de hoge afkoopsom accepteren tot grote woede van de kiezers, of deze afwijzen en de zo broodnodige reorganisatie in gevaar brengen.

Welke keuze zou u maken?

VOORBURG Herman Heijs

Beste paard

Van Randwijck heeft niet gedeugd en krijgt van Winnie een slordige twee miljoen. Dat was erg fout van Winnie. Ondanks deze onvolkomenheid mag Winnie blijven. En terecht!

Ik kan me niet herinneren dat er ooit één minister is geweest die in glashelder Nederlands heeft beweerd dat hij of zij fout gehandeld heeft, en er bovendien aan toevoegt dat ze er veel van heeft geleerd.

Een typisch voorbeeld van het beste paard van de stal dat ook wel eens struikelt. Waren alle ministers maar zoals onze Winnie.

MAASTRICHT Michaël Vork

Superlatieven

Op geheel eigen wijze tracht de journalistiek het vrouwelijk aandeel in 's lands bestuur te bagatelliseren en belachelijk te maken.

Zo blijkt bij vrouwelijke regeerders plotseling hun uiterlijk van doorslaggevend belang te zijn voor hun bestuurlijke kwaliteiten. Bovendien is het al vele jaren heel normaal het vrouwelijk deel van de regering aan te duiden met de voornaam.

De laatste dagen is het in pers Winnie voor en Winnie na. De houding van de journalistiek in deze zaak doet sterk denken aan die rond het aftreden van staatssecretaris Ter Veld. Ook in dit geval schieten voor de pers superlatieven tekort om het kwetsbare, typisch vrouwelijke gedrag van een Nederlandse politica te beschrijven.

Zo deed Sorgdrager, in de ogen van journalisten, 'zeer emotioneel, met onvaste en zelfs gebroken stem haar relaas'. Dat zij 'steun nodig had om haar zenuwinzinking te boven te komen' was de heren van de pers ook zonneklaar. De Volkskrant heeft zelfs haar knieën zien knikken, toen Sorgdrager 'een goed heenkomen zocht'.

In de ijver haar 'vrouwelijke zwakheden' zo breed mogelijk uit te meten, vergeten de journalisten in mijn ogen twee dingen. In de eerste plaats is Sorgdrager, ondanks weinig politieke ervaring, tot nu toe een bijzonder competente minister van Justitie gebleken.

Belangrijker nog is dat de huidige ellende op het ministerie van Justitie Sorgdrager nauwelijks valt aan te rekenen. Laten we niet vergeten dat de vorige minister op haar departement een man was die door zijn paranoïde fixatie op de georganiseerde misdaad de realiteit uit het oog verloor. Alles moest wijken voor de bestrijding van dit spookbeeld.

Sorgdrager draait nu op voor de problemen die haar voorganger door zijn nalatigheid heeft gecreëerd. Zijn voornaam, overigens, is Ernst.

UTRECHT Femke van Zeijl

Uitwassen

Inderdaad, er valt niets meer uit te leggen. Uitleg maakt alles erger.

Ik wil niets meer uitgelegd krijgen over hoe het kan dat de politie crimineler is dan de criminelen zelf. Niets meer over het 'oprecht' op zoek gaan naar de waarheid. Niets meer over normen en waarden of de nieuwe gezinspolitiek. Niets meer over hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat jongeren zo kunnen ontsporen.

Niets meer. Veel beter is het je ogen en oren goed dicht te doen, wil je een beetje in evenwicht blijven. De meeste 'gewone' Nederlanders doen dat gelukkig. Kijken gezellig naar RTL 4, lezen in de plaatselijke krantjes waar eventuele koopjes zijn te halen en geven hun kinderen een draai om de oren als ze iets verkeerd doen.

Wat een groot geluk. Wat een verschrikkelijk groot geluk voor de politici. Want als de mensen werkelijk tot zich laten doordringen hoe aan de 'top' wordt geknoeid en gesjacherd, sterker nog als ze in hun 'leiders' gaan geloven en er een voorbeeld in zien, dan kunnen we ook in Nederland de meest afschuwelijke uitwassen verwachten.

HINDELOOPEN T. IJsseldijk

Kleurscheiding

De beslissing van het kabinet om achter een minister te gaan staan die een hoge ambtenaar met een half miljoen en zeven jaren salaris de laan uitstuurt, toont dat er een definitieve kleurscheiding in Nederland is opgetreden.

In plaats van een paars (een beetje liberaal, een beetje sociaal) hebben wij nu een blauw kabinet, dat zorgt voor de belangen van diegenen die blauwe vingers krijgen van het geld tellen. Het rode deel van de samenleving, dat wil zeggen dat deel dat na betaling van huur, vaste lasten, voeding en kleding al weer rood staat, komt men enkel nog tegen in rapporten van gemeentelijke kredietbanken en in armoede-onderzoeken.

Had een op zijn plek minder functionerende ambtenaar niet via outplacement aan een andere werkplek geholpen kunnen worden, zoals dat in het bedrijfsleven ook gedaan wordt? Bij de nu genomen beslissing steekt de stijging van 40 procent meer aanvragen om schuldsanering tussen 1992 en 1994 bij alleen al de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam wel erg schriel af.

AMSTERDAM Ingrid Aleven

Ivoren toren

Dat een onvoldoende functionerende topambtenaar op een riante wijze, op kosten van de belastingbetaler, een punt achter zijn loopbaan kan zetten, toont al aan dat het feodale denken op regeringsniveau nog geen zachte dood is gestorven.

Sterker: deze mentaliteit is nog immer de vigerende denktrant in de residentie. Een minister krijgt golven van protesten over zich heen, treft een grimmige Kamer tegenover zich, krijgt nauwelijks steun van haar eigen partij en het wordt duidelijk dat zij noch de premier, noch een collega-minister, noch de landsadvocaat heeft geconsulteerd.

Als zij, die feitelijk de enige blijkt te zijn die van de gouden regeling op de hoogte was, het aandurft om dan nog om vertrouwen te eisen, dan geeft deze minister aan dat de 'ivoren toren' nog steeds niet gesloopt is.

Ik heb ministers om minder zien opstappen. Als er ooit een zaak is geweest waarin het voor de volle honderd procent zeker is dat de minister en alleen de minister verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd, dan is het deze zaak.

Minister Sorgdrager stapt niet op en zorgt er aldus voor dat het vertrouwen in de politiek bij vele mensen is verdwenen of al weer verminderd.

SOMEREN Louis J.J. Plas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.