Opinie

'Geachte mevrouw Duits, onze campagne is van de straat'

De campagne 'Gezond is vet!' spreekt jongeren aan in hun eigen taal, schrijft Rabin Baldewsingh in antwoord op Linda Duits. 'Het is niet zomaar een coole kreet.'

Beeld anp

U heeft gelijk, veel Nederlanders zijn te dik. Niets doen is dan ook geen optie. Gezond eten begint bij de opvoeding. Campagnes laten kinderen niet gezonder leven. Meer bewegen en minder tussendoortjes doen dat wel. En een gezonde leefstijl geef je door.

Kinderen weten dondersgoed wat er speelt. Dat weet u als kenner van populaire cultuur als geen ander. Tv-programma's als Obese en de recente obesitascampagne van nota bene Coca Cola laten zien dat het probleem in de hele samenleving wordt opgepakt. Dit keer met een positieve spin. En dat is nou juist de toon van Gezond is vet! Kinderen worden door ons op een positieve manier aangemoedigd: bewegen is dik in orde, maar een frietje op zijn tijd mag best.

Pestprobleem
Jongeren zijn jong en spreken hun eigen taal. Wie zijn wij om dat niet serieus te nemen? Dat doen we in onze campagne. Maar wie kent een campagne waarop geen kritiek is te geven? Onze campagne is van de straat. Zo heeft de Haagse jeugd een rap gemaakt over wat zij ervan vinden. Kinderen hebben een eigen stem en wij geven hun het podium. Gezond is vet! is niet zomaar een coole kreet of een paar posters in de stad, maar een paraplu voor tal van activiteiten in Den Haag dit jaar. Op scholen, sportclubs, festivals en op straat worden jongeren letterlijk in beweging gebracht. Practice what you preach!

U koppelt het pestprobleem aan te dik zijn. Dat doe ik ook. Daarom ben ik ook zo gemotiveerd om het probleem van overgewicht aan te pakken en probeer ik er ook afspraken over te maken met scholen en bedrijven.

Onze aanpak zet je aan het denken, geeft discussie (waarvoor dank) en zet je in een creatieve modus. Denk in mogelijkheden. Gezond leven is niet moeilijk, stom of braaf. Spreek elkaar aan op een gezondere leefstijl.

De beste stuurlui staan bij ons niet aan wal. Ik doe zelf actief mee. Bij mij moet er tien kilo af.

Rabin Baldewsingh is wethouder Volksgezondheid in Den Haag, namens de PvdA. Twitter @RSBaldewsingh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden