Opinie

'Geachte heer Voordewind, ik overweeg aan u het etiket 'inhumaan' uit te reiken'

Producten uit de bezette gebieden mogen niet langer het etiket 'Made in Israël' dragen, stelt het kabinet. Joël Voordewind vreest dat dit het begin is van een boycot. Sonja Zimmermann hoopt dat hij daarin gelijk krijgt.

Joël Voordewind. Beeld anp

Geachte heer Voordewind,

U bent ertegen dat 'producten uit Joodse nederzettingen in de omstreden gebieden' een speciaal label krijgen. U bent daarom onder het motto 'Stop discriminatie Israël' een handtekeningenactie begonnen die moet resulteren in een petitie aan de Tweede Kamer.

De in uw visie 'omstreden gebieden' heeft Israël sinds 1967 bezet. Met landroof, de Muur, vernieling van landerijen, tienduizenden huizen en infrastructuur, plundering van grondstoffen en waterbronnen, discriminerende wetgeving, verdrijving ten behoeve van inmiddels 600 duizend Joodse kolonisten, aanvallen van kolonisten tegen Palestijnen, heeft Israël onder meer van VN-rapporteurs het predicaat 'apartheidsstaat' gekregen. Israël negeerde 65 VN-resoluties, onder meer over het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.

U zegt te vrezen dat het speciale 'nederzettingenlabel' zal leiden tot een boycot. Uw houding leidt daartoe en ik hoop dat er inderdaad zo'n boycot komt. Voor de Palestijnen is het vijf voor twaalf. Slechts 40 procent van de in 1967 bezette gebieden is nog toegankelijk voor hen.
Voortgaande nederzettingenbouw door Israël doet het grondgebied verder slinken. Palestijnen, ook christelijke, ervaren dit als een proces van etnische zuivering.

U zegt op te komen voor de godsdienstvrijheid van de Palestijnse christenen? Dertien Palestijnse christelijke kerkleiders schreven in 2009 in hun zogeheten Kairos-document: 'Omdat wij Palestijnen zijn, lijden wij onder de bezetting van ons land. Als Palestijnse christenen lijden wij ten gevolge van verkeerde interpretaties van theologen.' Ze pleitten voor moreel verantwoord investeren, ofwel een selectieve boycot. En u, Joël Voordewind, u die ook christen zegt te zijn, geeft niet thuis.

U laat de Palestijnen vallen als een baksteen. Ik overweeg daarom aan u het etiket 'inhumaan' uit te reiken.

Sonja Zimmermann is bestuurslid van Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (www.docp.nl). Twitter: @docP_

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Joël Voordewind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden