Column

'Geachte heer Van Aartsen, zorg dat Den Haag de stad van vrede blijft'

Ferdows Kazemi roept in een open brief burgemeester Van Aartsen op te zorgen dat Den Haag de romantische stad blijft waar ze als meisje van droomde. 'De stad met een rechtbank. De stad waar de oorlogsmisdadigers berecht worden. De stad van vrede.'

PVV-leider Geert Wilders Beeld anp
PVV-leider Geert WildersBeeld anp

Zeer geachte heer Van Aartsen,

Voordat ik wist waar Frankrijk lag, wist ik als kind, opgegroeid in een bergdorp in Perzië tussen de kolenmijnen, waar Nederland lag. Niet vanwege de Hollandse tulpen en klompen, niet vanwege de wallen in Amsterdam of de coffeeshops en ook niet vanwege Van Basten. Maar vanwege Den Haag.

Op een dag had mijn vader het, trots en met betraande ogen, over de Perzische oud-premier Mosaddegh die in Lahe (zo noemen de Perzen Den Haag) van het Verenigd Koninkrijk gewonnen had. Op de vraag waar Lahe lag, antwoorde mijn vader dat het de hoofdstad van Holland was. En op de vraag waarom Mosaddegh helemaal naar Lahe moest, zei mijn vader dat daar een rechtbank gevestigd is die over de rechten van alle mensen waakt.

Later kwam ik erachter dat niet Lahe, maar Amsterdam de hoofdstad van Holland is en veel later begreep ik dat Holland geen land maar een deel van Nederland is. Dat ging gepaard met de teleurstellende wetenschap dat niemand in Nederland Lahe kent, maar Den Haag. Maar dit allemaal zei ik niet tegen mijn vader. Ik liet hem met zijn romantisch beeld van Lahe. Over beeldvorming gesproken!

Familiebezoek
In de 21 jaar dat ik in Nederland woon, heb ik veel familiebezoek gehad uit Iran. Ze wilden, ook voordat ik in Den Haag woonde, allemaal Lahe bezoeken. Ze konden het niet maken om terug te gaan naar Iran zonder deze romantische stad gezien te hebben. En wat wilden ze in Den Haag bezoeken? Het Vredespaleis natuurlijk.

Toen de liefde mij acht jaar geleden naar Lahe bracht, zei mijn vader aan de telefoon: 'jammer dat je met je vertrek uit Schagen de familie De Boer moet missen, maar je gaat naar een goede stad, kind', en ik hoorde weer die brok in zijn keel. Oude vaders en romantiek!

Burgemeester Jozias van Aartsen (M) vertrekt op de fiets na een ontmoeting met de internationale pers die aanwezig is tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) top, die op 24 en 25 maart plaatsvindt in zijn stad. Beeld anp
Burgemeester Jozias van Aartsen (M) vertrekt op de fiets na een ontmoeting met de internationale pers die aanwezig is tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) top, die op 24 en 25 maart plaatsvindt in zijn stad.Beeld anp

Zoals u merkt, ben ik opgegroeid met een romantisch beeld van Lahe dat later mijn stad Den Haag werd. De stad met een rechtbank. De stad waar de oorlogsmisdadigers berecht worden. De stad van vrede. De stad waar straks de wereldtop bijeen komt om zijn nucleaire zorgen te uiten.

Geen tasjesdief
Afgelopen woensdag gebeurde er iets in mijn stad Den Haag, wat ik als Hagenaar zeer ernstig ervaar. Nee, ik kwam geen tasjesdief tegen en ook geen jongen op een scooter die mij van mijn fiets reed en er vandoor ging. Nee, geen kleurling floot me achterna en ik kwam geen groepje gekleurde jongens tegen die luid praatten, waardoor ik me geïntimideerd kon voelen. Ik zag ook geen Boerkadrager achter het gemeenteloket. En ik passeerde geen moslim die zijn gebedskleed op straat uitspreidde om te bidden. Ik zou anders waarschijnlijk aangifte gedaan hebben bij de politie.

Er gebeurde echter iets in mijn stad onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting'. Een prominente politicus liet zijn aanhang roepen MINDER Marokkanen te willen. Ik kreeg er rillingen van. Ik vond het eng, heel erg eng, terwijl ik niet bang aangelegd ben, en ook niet belast ben met een rampzalige oorlogsgeschiedenis.

Mijn angst heeft slechts te maken met het gezonde verstand dat een dergelijke vertoning achterlijk en daarom angstaanjagend is. Een Perzisch gezegde luidt: 'een kostbare steen die een achterlijk iemand in een diepe put gooit, kunnen duizenden slimmeriken er niet uit halen'. Ik maak me zorgen om die kostbare steen. Ook in Den Haag spreken we Nederlands, en ik verzoek u vriendelijk doch dringend in helder Nederlands aan de heer Wilders duidelijk te maken dat we in Den Haag niet minder Marokkanen 'regelen'. De partij van meneer Wilders mag in deze stad bijna de grootste zijn, maar onze kostbare waarden zijn vele malen groter dan het aantal mensen dat op hem gestemd heeft, al dan niet klappend voor zijn bizarre uitspraken.

Marokkaanse vriendinnen
We hebben in Lahe in de wijk Wateringse veld kinderen die vredig met elkaar spelen en bij elkaar logeren. Tot voor kort hadden ze geen idee wie van welke afkomst was. Door de uitspraken van Wilders is mijn dochter van 15 jaar zich daar nu wel van bewust. Zou u ook haar boodschap aan meneer Wilders over willen brengen?: 'Blijf met je tengels van mijn Marokkaanse vriendinnen af!'.

En u mag vast de groeten hebben van mijn romantische vader die vorig jaar voor (waarschijnlijk) de laatste keer de Rechtbank Lahe, oftewel Vredespaleis, bezocht. Laat hem niet ooit de enige zijn met romantische gevoelens voor deze stad.

Hartelijke groet,
Ferdows Kazemi

Ferdows Kazemi is schrijfster van de roman 'De ongewenste zoon' en columniste voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Burgemeester Jozias van Aartsen en secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Renee Jones-Bos planten tulpenbollen voor het Vredespaleis. Voor de grootste top die ooit in Nederland wordt gehouden, de Nuclear Security Summit in maart 2014, is een speciale tulp gekweekt Beeld anp
Burgemeester Jozias van Aartsen en secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Renee Jones-Bos planten tulpenbollen voor het Vredespaleis. Voor de grootste top die ooit in Nederland wordt gehouden, de Nuclear Security Summit in maart 2014, is een speciale tulp gekweektBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden