Geacht CDA-congres...

Geachte CDA-leden,

Margriet van der Linden en hoofdredacteur Opzij

Er was eens een keizer die niets liever deed dan met nieuwe kleren pronken. Hij negeerde zijn onderdanen, gaf niets om de besturing van het land, al wat hij deed was zich verkleden met de mooiste robes en gewaden. Op een dag kwamen twee handige verkopers bij hem met een stof die niet alleen geweldig mooi was, maar die voor wie dom was of niet voor zijn ambt geschikt, onzichtbaar zou zijn. De keizer wilde deze bijzondere eigenschap testen en gaf zijn oudste en trouwste ministers de opdracht naar de stof te kijken. Ze zagen niets. Maar uit angst voor dom of ongeschikt uitgemaakt te worden, zeiden ze maar dat de stof prachtig was.


Uiteindelijk ging de keizer zelf ook kijken. 'Kijkt u eens wat een fantastisch materiaal dit is, majesteit!', zeiden de verkopers. De keizer schrok. Er was niets te zien, hij zei: 'Het is werkelijk schitterend, dit krijgt mijn allerhoogste instemming.'


Kort daarop maakte de keizer in zijn nieuwste, vederlichte gewaad een rondgang door zijn koninkrijk. De onderdanen zwaaiden, de ministers ook. Daar ging de keizer in zijn nieuwe kleren.


Margriet van der Linden


hoofdredacteur Opzij


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden