Update

Gbagbo roept op tv op tot beëindiging strijd

De Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo heeft vanavond opgeroepen de strijd in zijn land te staken. Hij verscheen kort in beeld op de zender TCI van zijn politieke aartsrivaal Alassane Ouattara en zei dat de gevechten moeten stoppen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Ouattara liet daarna op tv weten dat er een waarheids- en verzoeningscommissie komt om de verscheurde natie te helpen helen. Hij riep daarbij op tot kalmte en vroeg geen wraak te koesteren. Hij drong er op aan dat milities worden ontwapend. De commissie moet de misdaden die door beide partijen in het conflict zouden zijn begaan onderzoeken.

Weigering
Ouattara won de presidentsverkiezingen eind vorig jaar, maar kon zijn gezag niet laten gelden als gevolg van de weigering van zijn voorganger, Laurent Gbagbo, om op te stappen. Het bracht het West-Afrikaanse land feitelijk in staat van burgeroorlog.

Het land verkeert in staat van burgeroorlog onder meer als gevolg van de weigering van Gbabgo af te treden als president na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar. Hij stelt te zijn herkozen terwijl Ouattara over het algemeen als wettig gekozen president van het land wordt gezien.

Gbagbo had zich verschanst in een presidentiële woning in Abidjan, maar werd vandaag, na te zijn aangevallen door Franse en VN-troepen, overmeesterd en afgevoerd naar een hotel dat als Ouattara's hoofdkwartier dient.

Europa
EU-buitenlandchef Catherine Ashton ziet het oppakken van Gbagbo als een cruciale stap in het oplossen van de crisis in het land. Ashton noemt het van essentieel belang dat recht en orde daar snel hersteld worden, zo liet ze in een verklaring weten.

De EU-buitenlandchef betreurt het dat de bevolking van Ivoorkust een zo hoge prijs heeft moeten betalen om ervoor te zorgen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar wordt gerespecteerd. Ashton spreekt haar volle steun uit aan president Alassane Ouattara en zijn regering en biedt EU-steun aan bij het herstel van de vrede en de wederopbouw.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden