'Gbagbo haalt huurlingen naar Ivoorkust'

NAIROBI - De Veiligheidsraad van de VN heeft maandag het mandaat van de zogeheten Unoci-missie in Ivoorkust met een half jaar verlengd. De tienduizend blauwhelmen blijven daardoor in het land gelegerd, tegen de zin van president Laurent Gbagbo.


De Raad riep ook alle partijen op 'de uitslag van de verkiezingen te respecteren' en oppositieleider Alassane Ouattara te erkennen als president van het land, aldus de resolutie. Ook dreigt hij met nieuwe sancties als Gbagbo, die volgens de internationale gemeenschap de verkiezingen verloor, niet alsnog opstapt.


In Ivoorkust dreigt de politieke crisis intussen uit te lopen op een gewelddadige confrontatie. Aanhangers van Ouattara beschuldigen president Gbagbo ervan buitenlandse huurlingen te ronselen.


In de zakenhoofdstad Abidjan, waar de leiders van beide kampen zich ophouden, worden steeds meer huurlingen uit Angola en Liberia gesignaleerd. Dat althans meldt een woordvoerster van Ouattara. Volgens Kandia Kamara hebben deze buitenlandse strijders reeds enkele honderden burgers gedood.


Vorige week al waarschuwde Ellen Johnson-Sirleaf, president van Liberia, jonge Liberianen om zich niet met de crisis in Ivoorkust te bemoeien. Liberia zelf is nog maar enkele jaren bezig te herstellen van een burgeroorlog, die veel instabiliteit in de regio veroorzaakte.


Bij conflicten in West-Afrika zijn in het verleden vaker West-Afrikaanse huurlingen betrokken geweest. Dat gold ook voor de opstand, eind 2002, in Ivoorkust zelf. De noordelijke rebellen van de zogeheten Forces Nouvelles, die nog steeds ruim de helft van het land beheersen, maakten ook van jonge buitenlandse strijders gebruik. De rebellen dreigen nu hun militaire rol weer op te nemen om Alassane Ouattara te helpen.


Gbagbo op zijn beurt kan voor zijn verdediging rekenen op de belangrijkste militairen binnen de Ivoriaanse krijgsmacht. Verder heeft hij de steun van uiterst felle jeugdmilities.


De leider van deze milities, Charles Blé Goudé, heeft opnieuw zijn onvoorwaardelijke loyaliteit aan Gbagbo uitgesproken. Blé Goudé, door Gbagbo tot minister van Jeugdzaken benoemd, zei dat zijn mensen 'bereid zijn te sterven' in de strijd voor 'de waardigheid' van Ivoorkust die volgens hem in 2002 is begonnen.


De jeugdleider, tegen wie eerder al internationale sancties zijn uitgevaardigd, sprak daarbij ook dreigende woorden aan het adres van de VN-vredesmacht Onuci en aan de circa 900 Franse militairen die nog in Ivoorkust zijn. 'Zij (de Fransen, red.) hebben ons visitekaartje al', aldus Blé Goudé. 'Onuci heeft dat nog niet.'


De Gbagbo-aanhanger refereerde aan een eerdere aanval, in 2004, op Franse militairen in Ivoorkust. Die leidde ook tot een massale uittocht van Franse burgers, vooral zakenlieden. Wat Blé Goudé er niet bij zei, was dat Frankrijk ter vergelding met een bombardement vrijwel de gehele Ivoriaanse luchtmacht uitschakelde.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden