Gazonnetje

Sinds een jaar heb ik een tuin, met bijbehorende woning. Mijn tuin hield lange tijd niet meer in dan een lap zand die om de zoveel tijd door mij werd omgespit....

Ondanks dat ik niet gebukt ga onder groene handen wist ik toch dat vorst in de grond niet de ideale omstandigheden biedt voor het aanleggen van een keurig grasveldje. Ik kon me natuurlijk al wel oriënteren op de grasmarkt. Niet lang erna was ik dan ook al in het trotse bezit van een familiepak graszaad van een goed merk. Op het pak stond te lezen dat de beste periode voor het zaaien van zaad tussen april en oktober is, dus ik wachtte keurig tot 1 april (maar ook geen dag langer). Die dag heb ik m'n tuin omgespit, aangeharkt, geplet en zo veel mogelijk egaal gemaakt. En als hoogtepunt: het gras ingezaaid. Ik hoefde vervolgens nog maar een paar weekjes te wachten, en de hoge heren van de Arena (inclusief godenzonen) zouden bij mij kunnen zien hoe een mooi grasveldje er wél uitziet.

Helaas, het resultaat viel een beetje tegen. Het gras kwam wel op, dat wel. Op talrijke plekken echter ook niet. Misschien had ik toch even moeten wachten met zaaien, want in april heeft het nog een paar keer gevroren. En dat is niet goed voor het prille gras. Maar, nadat ik de kale plekken nog een keer bijgezaaid had en er ook nog kunstmest aan toe had gevoegd, moest het zeker goed komen. Ik had ondertussen al een mooie tuinsproeier gekocht, en daarna nog een (de eerste was door te enthousiast gebruik alweer snel kapot). En ook een flitsende gele elektrische grasmaaier (met opvangbak, heel handig). Alleen de kale plekken in het gras bleven. Dus heb ik nog een keer een middag uitgetrokken om op alle kale plekken de grond los te harken en er daarna zaad in te zaaien en ook nog weer mest en vervolgens heb ik het nog een keer losjes aangeharkt, precies zoals het volgens de aanwijzingen op het pak zou moeten.

Ik fiets tegenwoordig fluitend door de regen, want: is goed voor de tuin. Op een enigszins droge dag sproei ik nog steeds dapper het gras. Daarbij ook nog wel eens het balkon, inclusief drogend wasgoed, van de bovenburen erbij betrekkend (is niet bevorderlijk voor de goede verstandhouding). Jaloers bekijk ik elk gazonnetje dat er wél mooi uitziet.

In totaal heb ik nu zo'n vier zaai- en bijzaaisessies achter de rug. Ik heb niet zoveel hoop meer dat ik deze zomer nog een sappig grasveldje zal hebben. Ooit zal ik een mooi groen gazonnetje hebben, zo heb ik mezelf plechtig beloofd. En tot die tijd, ach, ook op het rijtje tegels achter het huis valt prima te barbecuen.

Niko Struiksma, Groningen

In NL schrijven lezers over hun huiselijk leven. Dit is aflevering 173.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden