Gazastrook dicht voor ontruiming

Het uur U is aangebroken voor de ruim achtduizend joodse kolonisten in de Gazastrook. In de nacht van zondag op maandag is om middernacht de Kissufim-controlepost gesloten, eerder op de dag waren de busverbindingen naar de nederzettingen geschrapt....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Niemand mag de enclaves in het Palestijnse gebied meer in – iedereen moet er zo snel mogelijk uit. Israëlische soldaten en agenten delen vandaag in de 21nederzettingen de ontruimingsbevelen uit.

De eenzijdige Israëlische terugtrekking markeert het einde van de bezetting van de Gazastrook, die na de Zesdaagse Oorlog in 1967 is begonnen. Het is voor het eerst dat Israël zich volledig terugtrekt van grondgebied dat de Palestijnen rekenen tot hun staat-in-oprichting. Behalve de nederzettingen in de Gazastrook, ontruimt Israël ook vier dorpen in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever.

‘Soldaten en agenten mogen huilen en meevoelen met de evacuees’, zei de chefstaf van het leger, Dan Halutz, zondag. ‘We zullen goedwillend handelen en verzoeken die de missie niet beïnvloeden inwilligen. We houden ons verre van geweld.’ Het houdt in dat kolonisten die het ontruimingsbevel niet in ontvangst willen nemen, daartoe niet worden gedwongen.

‘De nederzettingen moeten worden ontruimd, ze kunnen hier niet blijven’, zei vice-premier Shimon Peres zondag tijdens een bezoek aan de Kissufim-controlepost. ‘Ik heb er begrip voor dat er gevoelens zijn bij de kolonisten. Maar ze kunnen een nationale keuze niet veranderen.’ Het Israëlische leger hoopt begin september iedereen geëvacueerd te hebben. De soldaten trekken zich waarschijnlijk in oktober terug, nadat ze alle huizen en synagogen hebben opgeblazen.

De kolonisten hebben tot dinsdagavond de tijd om vrijwillig hun huizen te verlaten. Op woensdag arriveren de eerste ontruimingsploegen. Halutz verwacht dat dan de helft van de bewoners aan de ontbijttafel zit te wachten op de soldaten. De grootste tegenstand wordt echter verwacht van de vier-tot vijfduizend tegenstanders van de ontruiming, die afgelopen weken langs de posten van leger en politie zijn geglipt.

De Palestijnse Autoriteit heeft zondag 7500 agenten en soldaten geposteerd rond de nederzettingen om bestorming te voorkomen. Er is in het weekeinde overleg geweest tussen Israël en de Palestijnen over de coördinatie van de ordehandhaving. Als er door Palestijnse milities geschoten wordt op kolonisten en soldaten, overweegt Israël de ontruiming stil te leggen en de tegenstand aan te pakken.

Palestijnse schutters hebben zondag vanuit het vluchtelingenkamp Deir el-Balah op de nederzetting Kfar Darom geschoten – daar verblijven veel ontruimingstegenstanders in tenten. Israëlische soldaten hebben het vuur beantwoord met twee granaten: een daarvan trof een eigen legervrachtwagen – vijf Israëli’s raakten gewond.

Hamas-leider Ahmed al-Ghundur heeft zaterdag tijdens een van een serie Hamas-betogingen in de Gazastrook gezegd dat zijn organisatie geen plannen heeft voor aanvallen tijdens de ontruiming. Maar daarna zet Hamas de gewapende strijd tegen Israël voort vanaf de Westoever. Al-Ghundur wees de oproep van de Palestijnse Autoriteit (PA) om na de Israëlische terugtrekking de wapens neer te leggen, ‘absoluut’ van de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden