Gay Pride vaart uit tegen 'treiterijtjes' Amsterdam

'Alweer een treiterijtje van onze Lize', zegt Siep de Haan, hoofd van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De prijsuitreiking is inmiddels door het verantwoordelijke stadsdeel centrum van de evenementenlijst gehaald en vervangen door 'Noten op de Dam', een muziekuitvoering op de Dam. Ook leuk, maar toch onvergelijkbaar met het niet vermelde homospektakel van zaterdag, elk jaar goed voor minimaal 300 duizend toeschouwers en daarmee een topattractie van Amsterdam.

De Haan kent de toedracht. 'Het stadsdeel centrum wordt bestuurd door Anne Lize van der Stoel, voormalig Kamerlid van de VVD. Wij zeggen ''onze Lize'', omdat zij is gekozen dankzij de steun van de homogemeenschap in Amsterdam. Maar wat hebben wij ons vergist! Mevrouw blijkt gek op handhaving van de regels en het bedenken van nog meer regels. Als niemand haar stopt, kon dit wel eens de laatste Gay Pride zijn.'

Het akkefietje over de evenementenlijst op de website van het stadsdeel is, zo erkent De Haan, eigenlijk te lullig voor woorden. Maar het is volgens hem het zoveelste bewijs dat Van der Stoel ernst maakt met haar voornemen de binnenstad van Amsterdam te 'vertrutten'. Al eerder dit jaar probeerde het stadsdeelbestuur, tevergeefs, de homovlag uit het straatbeeld te weren.

Als het aan Van der Stoel ligt mag er niet langer worden gevist in de grachten, zijn paarden in Carré taboe, en wordt paaldansen evenals het bezoek aan darkrooms krachtig teruggedrongen. Geen wonder, zegt wiskundeleraar De Haan (45), dat vooral hij en zijn partner, voormalig VVD-deelraadslid Peter Kramer, als liefhebbers van de 'oh-la-la-cultuur' regelmatig met Van der Stoel overhoop liggen.

Het stadsdeel laat weten dat achter de prijsuitreiking van een zwemtoernooi iets anders schuilgaat: een feest van de Koninklijke Horeca Nederland aan de Amstel, midden in het gay-district en derhalve direct concurrerend met de Gay Pride. Bijna hadden de organisatoren ook vlonders in het water mogen leggen, waardoor een chaos voorspelbaar was geweest.

Het horecafeest gaat echter door, zonder vlonders, maar met versterkte muziek. Voor De Haan ('ja, ik ben een relnicht') een schot voor open doel: hij spant een kort geding aan tegen het stadsdeel waarin hij eist dat de vergunning voor de prijsuitreiking wordt ingetrokken.

De Gay Pride vaart er wel bij. Juist om Van der Stoel te stangen wordt het konvooi volgens De Haan dit jaar extra ondeugend. Een boot is uitgerust met een darkroom en op verscheidene andere schuiten opereren paaldansende homo's. Veel lesbo's zullen hun borsten ontbloten en elders in de stad zijn er met het oog op de omstreden dierenwelzijnsnota van het stadsdeelbestuur vlooiencircussen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden