Gay Games sluit met schuldeisers akkoord

De financiële nasleep van de Gay Games wordt na tweeënhalf jaar afgehandeld. De stichting Gay Games, die in surseance van betaling verkeert, en de bewindvoerder hebben een akkoord bereikt met de schuldeisers....

Volgens een onderzoek van accountantsbureau PriceWaterhouseCooper kan niemand individueel of collectief verantwoordelijk worden gesteld voor het financiële debacle. De Amsterdamse wethouder G. Dales van financiën maakt woensdag het rapport openbaar. Het akkoord houdt in dat schuldeisers die maximaal 2500 gulden tegoed hebben, het volle bedrag terugkrijgen. Onder deze kleine crediteuren bevinden zich veel vrijwilligers van de Gay Games. Schuldeisers die meer geld vorderen, ontvangen 2500 gulden plus 35 procent van het verder openstaande bedrag. Grote bedrijven als Randstad, KLM en KPMG hebben ingestemd met het akkoord dat dinsdag aan de rechtbank is overhandigd.

Onder de crediteuren wordt twee miljoen gulden verdeeld. Bewindvoerder L. van Eeghen heeft aan de surseance een kleine acht ton overgehouden. Dit bedrag gaat ten koste van de schuldeisers. Zowel het Amsterdamse gemeentebestuur als het bestuur van de stichting Gay Games heeft Van Eeghen verweten de financiële afwikkeling van de spelen te vertragen.

In 1999 vond de toenmalige wethouder Groen dat toen al een punt achter de affaire gezet had kunnen worden. Hij zei als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Credietverzekerings Maatschappij 'betere bewindvoerders' te hebben meegemaakt.

Na uitbetaling van de tegoeden in mei wordt de stichting Gay Games opgeheven. Voor de gemeente Amsterdam is het belangrijk dat de stichting niet failliet is gegaan. Een faillissement zou het imago van de stad internationaal gezien beschadigen. Om de homospelen te kunnen laten doorgaan, sprong het gemeentebestuur op het laatste moment met vijf miljoen gulden bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.