Gavin Extence

De geest van Kurt Vonnegut waart rond in deze ongewone debuutroman.

Gavin Extence: Het universum tegen Alex Woods

***

Uit het Engels vertaald door Barbara de Lange.


Prometheus; 376 pagina's; euro 19,95.


In de eerste scène van Het universum tegen Alex Woods, het debuut van de Britse auteur Gavin Extence, wordt de 17-jarige held uit de titel aangehouden wanneer hij bij Dover Groot-Brittannië probeert binnen te komen.


De aanhouding is geen toeval. Al snel zal blijken dat Alex de afgelopen vijf dagen plotsklaps een nationale beroemdheid is geworden, met dank aan de tabloidpers. Net op het moment dat hij het stopteken krijgt, voelt Alex een epilepsieaanval opkomen, die hij probeert te bestrijden door de stereo van de auto - die juist het 'Halleluja' uit Händels Messiah speelt - op zijn hardst te zetten. Het draagt niet bij tot zijn geloofwaardigheid als onschuldige passant. Als er vervolgens op de passagiersstoel een urn met menselijke asresten wordt gevonden en in het handschoenenkastje 113 gram marihuana, is duidelijk dat Alex een probleem heeft.


Het universum tegen Alex Woods is een ik-roman waarin een ongewone en door de buitenwereld vaak onbegrepen hoofdpersoon zijn levensverhaal vertelt. Dat type vertellers zijn we de laatste jaren vaker tegengekomen, onder meer bij Mark Haddon, Jonathan Safran Foer en recentelijk nog Nathan Filer, maar Extence slaagt erin een authentiek personage te scheppen dat de lezer meevoert in een wonderlijke en tragikomische maar geloofwaardige reeks gebeurtenissen.


De kern van het boek wordt gevormd door de bijzondere vriendschap tussen de jeugdige Alex en zijn invalide, dope-rokende oudere buurman, die niet alleen Vietnamveteraan is, maar ook een groot kenner en liefhebber van Kurt Vonnegut. De geest van deze literaire grootheid waart op meerdere niveaus door deze verrassende debuutroman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.