Gates: geen context bij Irak-video

AMSTERDAM De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft scherpe kritiek geleverd op de internetgroep WikiLeaks, die vorige week een vertrouwelijke video van het leger naar buiten bracht over een helikopteraanval in Irak....

Volgens Gates heeft de groep de beelden, waarop te zien is hoe twee journalisten van Reuters en een groep Iraakse mannen worden beschoten in een onrustige wijk van Bagdad, gepubliceerd zonder uit te leggen wat er die ochtend in het gebied gebeurde.

‘Deze mensen kunnen alles naar buiten brengen zonder dat ze erop kunnen worden aangesproken’, aldus Gates die woensdag een bezoek bracht aan enkele Zuid-Amerikaanse landen. ‘Je ziet niet wat ervoor gebeurt en daarna.’

Uit legeronderzoeken naar het incident, dat in 2007 plaatsvond, blijkt dat Amerikaanse eenheden in het gebied bezig waren met een grootscheepse operatie tegen rebellen. Een infanterie-eenheid, die zich op slechts 100 meter van de beschoten mannen bevond, was die ochtend al diverse keren beschoten met AK-47’s en raketwerpers. Twee Apache-helikopters waren belast met het beveiligen vanuit de lucht van de militairen.

‘Dat is het probleem met deze video’s’, aldus Gates. ‘Je kijkt naar de oorlog door een rietje, zonder enige context of perspectief.’ WikiLeaks sprak vorige week van het ‘in het wilde weg afslachten’ van onschuldige burgers. Dat in de buurt van de beschoten mannen een grootschalige legeroperatie gaande was, werd niet vermeld.

De organisatie meldde ook niet dat uit een van de Amerikaanse legeronderzoeken was gebleken dat op de video drie van de elf mannen bewapend waren. Een van hen heeft een RPG-raketwerper, een ander een AK-47 en een derde draagt een munitiehouder. Deze wapens zijn later ook bij de lijken aangetroffen door militairen.

Volgens Gates was er sprake van een oorlogsituatie waarin de Apache-vliegers in een mum van tijd beslissingen moesten nemen. Op de ingekorte video is te zien hoe de boordschutter, die niet wist dat twee journalisten zich in het groepje bevonden, hun lens en camera aanziet voor wapens en toestemming vraagt om te vuren.

Bij de beschieting vielen elf doden. Nog eens tien doden vielen kort daarna bij de beschieting van een gebouw. WikiLeaks bestrijdt dat ze de beelden niet in een bredere context heeft geplaatst. Wel erkende de organisatie dinsdag dat het ‘mogelijk’ is dat sommige mannen gewapend waren.

De organisatie ontkent echter dat de groep mannen die ochtend betrokken was bij het beschieten van de Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.