Gates: geen armoede meer in 2035

Volgens de filantroop Bill Gates kan over 21 jaar elk land rijker zijn dan China nu. Tweeduizend rijken praten op het World Economic Forum in Davos over de kloof tussen arm en rijk.

AMSTERDAM - In 2035 kan alle armoede in de wereld zijn uitgebannen. Gemiddeld kan ieder land in de wereld rijker zijn dan China nu, schreef filantroop Bill Gates dinsdag op de website van zijn Foundation.


Hiermee hoopt de 'ultieme Davos-man' de toon te zetten voor het World Economic Forum dat vandaag in het mondaine Zwitserse ski-oord begint. Ruim tweeduizend met helikopters ingevlogen miljardairs, topbankiers, regeringsleiders, artiesten en wetenschappers gaan daar praten over de toenemende ongelijkheid in de wereld, waarbij inmiddels een treincoupé met superrijken evenveel bezit als de helft van de wereldbevolking.


De ontwikkelingsorganisatie Oxfam rekende afgelopen weekeinde nog voor dat de 85 rijkste wereldburgers bij elkaar met 1.300 miljard euro net zoveel rijkdom hebben vergaard als de armste helft van de wereldbevolking, ongeveer 3,5 miljard mensen. 'Het is verbazingwekkend dat in het tweede decennium van de 21ste eeuw kan gebeuren', aldus Winnie Nyanyama van Oxfam.


De ongelijkheid in de wereld neemt snel toe. De initiatiefnemer en organisator van het World Economic Forum , de inmiddels 75-jarige Duitse sociaal-democraat Klaus Schwab, is ervan overtuigd dat op termijn volksopstanden en revoluties zullen uitbreken als een steeds kleiner wordende groep het overgrote deel van de inkomens en de vermogens in handen heeft.


Historische ontmoeting

Vier Nederlandse ministers gaan naar Davos. Premier Rutte zal vandaag arriveren. De ministers Schippers, Ploumen en Dijsselbloem mogen zich later mengen onder de great & good, onder wie de roemruchte Goldman Sachs-bankier Lloyd Blankfein en andere Amerikaanse topbankiers als Brian Moynihan van Bank of America, Michael Corbat van Citigroup, Jamie Dimon van JP Morgan en James Gorman van Morgan Stanley. Ze kunnen daar kennismaken met onder anderen Ralph Hamers, de nieuwe topman van de ING Groep, maar ook met de actrice Goldie Hawn, acteur Matt Damon en de popsterren Peter Gabriel en Bono. Ook de Iraanse president Hassan Rohani wordt verwacht. Er wordt zelfs gespeculeerd op een historische ontmoeting van Rouhani met de premier van Israël Binjamin Netanyahu, die naar Davos komt met honderd zakenlieden uit zijn land.


Digitalisering

Het zou niet de eerste keer zijn dat juist in het winterwonderland van Davos een belangrijke doorbraak wordt bereikt die op een andere conferentie maar niet slaagt. In 1988 lukte het in Davos een dreigende oorlog tussen Griekenland en Turkije af te wenden. In 1992 had Nelson Mandela er een ontmoeting met de toenmalige Zuid-Afrikaanse president De Klerk. En twee jaar later bereikte de Israëlische minister Shimon Perez van Buitenlandse Zaken in de informele sfeer van Davos een akkoord met PLO-leider Yasser Arafat over Gaza en Jericho.


Schwab verklaarde voorafgaande aan de bijeenkomst dat hij alles in het werk blijft stellen om een vergaande commercialisering van het World Economic Forum tegen te gaan. Het evenement wordt gesponsord door grote bedrijven als Citigroup en Google en honderden andere bedrijven die jaarlijks een kleine 200 miljoen euro meebetalen aan de organisatie van het onderonsje van de happy few. Daarvoor krijgen ze media-aandacht en mogen hun managers deelnemen aan de discussie. Maar Schwab wil niet dat ze de agenda toe-eigenen of naar hun hand stellen.


Die moet in het teken blijven staan van de grote maatschappelijke wereldproblemen zoals de inkomensongelijkheid, klimaatverandering en, als nieuwste agendapunt, de afhankelijkheid van en bedreigingen door de toenemende digitalisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden