Gat in de markt

Bij alle cursussen die een werkend mens tegenwoordig kan volgen, wordt er één over het hoofd gezien die in een grote behoefte zou voorzien....

Yvonne Zonderop

Het is trial and error in de privésfeer. Sommige vrouwen doen, voordat de werkster komt, nog snel de vuile was in de machine. Dat zijn de schuldbewusten, die, in managementspeak gezegd, moeite hebben met delegeren. Anderen bergen, voordat ze van huis gaan, hun parelsnoer nog even veilig op. Dit zijn de cynici - zelf noemen ze zich realisten - die het zekere voor het onzekere nemen. En geef ze eens ongelijk, als het enige dat ze van hun werkster weten het 06-nummer is.

Maar dit soort kwesties is kinderspel voor de gevorderden onder ons. Vroeger of later rijst bijvoorbeeld de vraag: zullen we de oppas een kerstpakket geven, of alleen een cadeautje met Sinterklaas? Daarvoor bestaan geen handleidingen.

Pas als je te elfder ure in het winkelcentrum een kerstpakket bijeen hebt geschraapt, dat aan een verbouwereerde oppas overhandigt, waarna je maanden later verneemt dat ze allergisch is voor chocolade en überhaupt geen alcohol drinkt, weet je het antwoord. Dan ben je een ervaringsdeskundige.

Een mooie case voor een assessment zou luiden: wat te doen met de strijkhulp, die keurig haar werk doet, maar elke keer een handvol café noirtjes in haar tas laat glijden voor thuis bij de koffie? Streng toespreken? De koekjes in mindering brengen op haar uurloon? Snel alle café noirtjes opeten voordat ze komt? De koekjes in een kast met de deur op slot? Ik ben deze vraag nog nooit in een carrièretest tegengekomen. Mensen die dit soort vragenlijsten ontwerpen hebben kennelijk geen babysit of werkster.

Mij lijkt dat bedrijven juist baat hebben bij het ontwikkelen van managementvaardigheden in de privé-sfeer. Thuis is het namelijk menens. Op je werk kun je altijd nog de schuld geven aan de CAO, aan het arbeidsrecht, of aan die domme directie die verkeerd personeelsbeleid voert. Maar zulke smoezen helpen niet als je oppas alle staartjes wijn, port en sherry blijkt op te drinken - en dat in een week tijd. Voor werknemers die dit soort problemen vaardig weten op te lossen, zijn vier van de vijf conflicten op het werk een fluitje van een cent. Dus, dames en heren bedrijfstrainers, wie van u springt als eerste in dit gat?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden