Gaswinning veroorzaakt vaker beving

Het aantal aardbevingen als gevolg van gaswinning in Nederland zal de komende jaren belangrijk toenemen. Ook aardgasvelden die nog niet beefden, zullen dat vermoedelijk in de loop van hun exploitatietijd gaan doen....

Vooral winningsgebieden met een ondergrond van veen of slappe kleigrond lopen risico. Daar kan zogeheten opslingering optreden: trillingen uit de 2,5 kilometer diep gelegen gasreservoirs worden dan de laatste dertig meter niet verder gedempt maar juist versterkt, concluderen onderzoekers.

Uit de studie blijkt dat een aantal velden in Groningen (Pasop, Vries-Zuid) en Overijssel (Tubbergen, Hardenberg) 50 procent kans heeft op een aardbeving. Enkele kleine velden in Zuid-Holland (Pernis, Botlek, Monster) lopen 10 procent kans op een beving. Dit verschil komt doordat in het noorden meer breukvlakken door de gasreservoirs lopen dan in het westen.

Op het Nederlandse vasteland zijn nu 120 aardgasvelden in productie. Tot nog toe beefden maar 16 velden. Het Groningenveld (Slochteren) trilde het vaakst, bijna 200 keer. Volgens een schatting van het KNMI zullen de bevingen niet uitkomen boven 3,9 op de schaal van Richter.

Bij de velden die nu al beven, kunnen de grenswaarden voor trillingen uit de bouwwereld worden overschreden. Deze SBR-normen geven aan wanneer trillingen bij heiwerk te veel schade aanrichten in de omgeving. Dan wordt het werk stilgelegd, of uitgeweken naar andere funderingstechnieken.

Bij bevingen door aardgasboringen beslissen het Staatstoezicht der Mijnen en het ministerie van Economische Zaken over eventuele maatregelen. Stilleggen is niet aan de orde geweest. In geval van schade aan gebouwen wordt die vergoed door de exploitant van het bevende veld.

De studie is volgens het ministerie van Economische Zaken een specificering van wat in grote lijnen al bekend was. De uitkomsten geven geen reden voor aanpassing van de regelingen voor schadevergoeding met omwonenden, aldus een woordvoerder.

Volgens de huidige wetgeving moeten mijnbouwmaatschappijen in hun winningsplannen aangeven wat de effecten van boringen zijn en hoe zij schade denken te voorkomen. Treedt tochschade op, dan moeten ze die vergoeden. 'Tot op heden is nooit een winningsaanvraag geweigerd. Maar nu bekend is welke velden de meeste risico's lopen, zal het aantal bezwaarschriften mogelijk toenemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden