Nieuws

Gaswinning Groningen moet mogelijk toch omhoog, zegt minister Blok

De gaswinning in Groningen moet in 2022 mogelijk worden opgeschroefd, schrijft demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer. De eventuele productieverhoging is het gevolg van een dreigend tekort aan laagcalorisch gas, het type aardgas dat in Nederlandse huizen wordt gebruikt voor verwarming en koken.

Yvonne Hofs
Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de Nederlandse Aardoliemaatschappij.  Beeld ANP /  ANP
Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de Nederlandse Aardoliemaatschappij.Beeld ANP / ANP

Hoeveel kubieke meter extra de NAM uit het Groningse aardgasveld moet oppompen, wordt de komende maanden onderzocht. De geplande gasproductie is 7,8 miljard kuub.

Het wijder openzetten van de gaskraan in Groningen zou een tegenvaller zijn voor de bevolking van de noordelijke provincie. Het huidige productiejaar, dat loopt tot oktober 2022, is in principe het laatste jaar dat er actief gas wordt gewonnen uit de aardgasbel onder Groningen. Daarna gaat het Groningerveld ‘op de waakvlam’.

Om dat mogelijk te maken terwijl nog steeds miljoenen woningen in Nederland worden verwarmd met laagcalorisch gas, wordt in het Groningse Zuidbroek een nieuwe stikstoffabriek gebouwd. Die kan hoogcalorisch importgas uit het buitenland omzetten in laagcalorisch gas dat vergelijkbaar is met het aardgas uit het Groningerveld. Nederlandse gasfornuizen en verwarmingsketels kunnen alleen uit de voeten met laagcalorisch gas en niet met onbewerkt importgas.

Blok

Om helemaal te kunnen stoppen met de gaswinning in Groningen moet de fabriek in Zuidbroek in vol bedrijf zijn. Anders is er te weinig laagcalorisch gas beschikbaar om in de Nederlandse behoefte te voorzien. Maar minister Blok meldt nu aan de Tweede Kamer dat de oplevering van de stikstoffabriek is vertraagd door de coronapandemie. De overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan hebben de bouwwerkzaamheden en de levering van bouwmateriaal vertraagd. De fabriek kan daardoor niet in april gaan draaien, maar pas in augustus.

Er is dus meer laagcalorisch gas nodig dan verwacht om die vier maanden te kunnen overbruggen. Hoeveel meer is niet duidelijk, maar Gasunie Transport Services (GTS) heeft Blok over de gaswinning laten weten dat ‘vermoedelijk een verhoging nodig is’.

Het extra gewonnen gas wordt dan bijvoorbeeld opgeslagen in de ondergrondse gasbergingen in Norg en Grijpskerk. Die voorraden kunnen worden aangesproken als er een tekort dreigt.

Temperatuur in de komende winter

Een woordvoerder van GTS zegt dat de gasnetwerkbeheerder waarschijnlijk pas in februari weet of de NAM de gasproductie in Groningen daadwerkelijk moet opvoeren. Dat hangt onder meer af van de gemiddelde temperatuur in de komende winter. Blok schrijft aan de Kamer dat hij ‘deze stap alleen zet als het echt niet anders kan, en een dergelijk besluit neem ik niet zonder de risico’s in kaart te brengen.’

Het kabinet heeft overigens altijd gezegd dat de gaswinning in Groningen in beperkte hoeveelheden kan worden opgevoerd of hervat zodra de leveringszekerheid in gevaar komt. Dat voorbehoud geldt ook na volgend jaar, als het aardgasveld met pensioen gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden