Gasunie wil pijp onder Noordzee

De Gasunie gaat naar alle waarschijnlijkheid een pijpleiding aanleggen tussen Balgzand bij Den Helder en de Britse plaats Bacton. Met een sterkere positie in Engeland denkt het bedrijf de groeiende concurrentie in Nederland te kunnen pareren....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Hoe duur de pijpleiding zal worden, is nog niet duidelijk. De prijs hangt af van de dikte en capaciteit van de pijp. Ook de benodigde installaties aan de wal bij Balgzand en Bacton spelen een rol. 'Maar het loopt in de honderden miljoenen', zegt de woordvoerder van Gasunie. Over twee of drie jaar zou er al gas doorheen kunnen stromen. Volgens de woordvoerder is 'de verkennende fase' bijna afgesloten en wordt de beslissing in het najaar genomen.

Het zou de tweede gasleiding zijn die Groot-Brittannië met het vasteland verbindt. In oktober komt de Interconnector klaar, die jaarlijks twintig miljard kubieke meter gas kan vervoeren. Die pijpleiding heeft ongeveer 1,5 miljard gulden gekost en is eigendom van zeven, meest Britse bedrijven.

Doordat de Interconnector van Bacton naar het Belgische Zeebrugge loopt, heeft de Gasunie veel moeite moeten doen om er een aansluiting op te krijgen. Pas na lang onderhandelen met de Belgen, mocht het bedrijf een pijpleiding door Noord-Vlaanderen aanleggen.

Met een eigen pijpleiding naar Engeland, kan de Gasunie haar positie op de internationale gasmarkt versterken. In Nederland verliest het bedrijf in rap tempo zijn monopolie. Buitenlandse afzetmarkten worden daarom van steeds groter belang.

Door de Interconnector zal in eerste instantie Brits gas naar het vasteland stromen. Door de liberalisering van de gasmarkt in Groot-Brittannië is het Britse gas veelal goedkoper dan hier.

Een bedrijf als British Gas, dat in het verleden veel heeft geïnvesteerd in de productie van gas, mag door de liberalisering niet een al te groot deel van de Britse gasmarkt beheersen. Het bedrijf dat de investeringen deed toen het dacht heel Engeland te moeten voorzien van gas, zit nu met een enorm overschot. Dat zal het het tegen relatief lage prijzen in andere Europese landen willenslijten.

Doordat de Britse gasreserves zo snel op raken, ontstaat er over zeven tot tien jaar een tekort aan gas. De Gasunie denkt daarop in te springen, maar wil voor het transport van dat gas niet afhankelijk zijn van de Interconnector.

Tegelijk met de technische studie naar de aanleg van een pijpleiding van Balgzand naar Bacton, onderzoekt de Gasunie of er in Groot-Brittannië belangstelling is voor Nederlands aardgas. 'We gaan die leiding niet leggen als we niet zeker weten dat er klanten zijn', aldus de woordvoerder.

De Gasunie verwacht wel dat er vraag is. 'Kijk maar naar ons contract met Conoco. Zij wilden er een clausule in hebben die hen de mogelijkheid biedt om naar believen te leveren. Dat wijst erop dat ze soms grote binnenlandse vraag verwachten', zegt de woordvoerder. Eind vorig jaar sloot de Gasunie een contract met het Amerikaanse Conoco voor de import van een miljard kubieke meter Brits gas per jaar.

Nu al zijn de prijzen op de vrije Britse gasmarkt in de winter extreem hoog. De Gasunie kan het gas veel flexibeler aanbieden dan Britse bedrijven omdat zij over drie grote ondergrondse gasopslagmogelijkheden beschikt. Het bedrijf verwacht dan ook al eerder dan pas over zeven of tien jaar gas te kunnen verkopen in Groot-Brittannië.

Op termijn is het goed mogelijk dat niet alleen het gas van de Gasunie door de nieuwe pijpleiding bij Den Helder naar Bacton gaat. Ook Russisch gas komt daarvoor in aanmerking: de Gasunie heeft al een contract met het Gazprom voor de inkoop van Russisch gas. Dat zou de Gasunie op termijn tegen hoge winterprijzen in Engeland kunnen verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden