Gasunie profiteert van warme winter, net als consument

Ondanks warme wintermaanden in 2014, waardoor de gasrekening van gemiddelde huishoudens ruim honderd euro goedkoper uitvalt, heeft gasnetbeheerder Gasunie haar nettowinst de eerste helft van dit jaar met ruim honderd miljoen euro verhoogd. Het resultaat steeg van 214 miljoen in de eerste helft van 2013 naar 375 miljoen dit jaar.

AMSTERDAM - De meevaller wordt grotendeels veroorzaakt door het wegvallen van een oude betalingsverplichting, maar opmerkelijk genoeg was het relatief warme winterweer zelf voordelig voor de Gasunie. Dat hoefde daardoor minder energiekosten te betalen bij het gastransport.

Energiemaatschappijen die het gas verhandelen, kopen bij Gasunie vooraf capaciteit in voor opslag en transport voor dat gas. 'Of de klant die capaciteit wel of niet gebruikt, maakt voor ons niet zo veel uit', zegt de woordvoerster. De winst van het bedrijf is hierdoor niet direct gekoppeld aan de hoeveelheid gas die klanten afnemen.

De bruto-opbrengst was het eerste half jaar 876 miljoen; 113 miljoen euro méér dan in 2013. Die extra winst is grotendeels (111 miljoen) behaald omdat het gedwongen terugbetalen van te hoge tarieven uit het verleden, vorig jaar was voltooid. De terugbetaling werd in 2011 opgelegd door de voorloper van de Autoriteit Consument en Markt aan dochter Gas Transport Service (GTS) van Gasunie. Deze beheerder van het landelijke gastransportnet moest 400 miljoen euro te veel ontvangen inkomsten teruggeven aan zijn netgebruikers via een korting op de toekomstige gas-transporttarieven. De te hoge tarieven werden berekend tussen 2006 tot en met 2011.

De totale kosten van Gasunie waren 12 procent (47 miljoen euro) lager dan in het koude eerste halve jaar van 2013. Dat kwam bijna volledig door de 'aanzienlijk lagere transportgerelateerde energiekosten'.

Samen met Koninklijke Vopak gaat Gasunie de faciliteiten voor opslag en vervoer van vloeibaar gas LNG in Rotterdam uitbreiden.

Doel is 'de inzet van LNG als schonere en efficiënte brandstof voor onze klanten in de transportsector en de indus-trie nog toegankelijker te maken', zegt bestuurder Han Fennema.'Met de uitbreiding versterken we tevens de goede positie van Nederland als gas-hub voor Europa.'

Begin deze maand werd bekend dat de terminal voor kleinschalige verkoop van LNG wordt uitgebreid. De nieuwe faciliteit is bestemd voor de distributie van LNG voor binnenvaart, wegtransport en industrieel gebruik.

Gasunie is een van de grootste gas-infrastructuurbedrijven van Europa.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden