Gastorganisator vrolijkt Poetry International op

'Zolang een wiel niet gebroken is, hoeft het niet gemaakt te worden.' Dit citaat zou, aldus de dichter K. Michel, van toepassing kunnen zijn op Poetry International....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maar Poetry verandert toch. Voor het eerst zijn twee avonden samengesteld door gast-organisatoren: K. Michel en de Britse dichteres Maura Dooley. En ofschoon K. Michel zich niet geroepen voelt 'drastische ingrepen' voor te stellen, heeft hij toch een avond samengesteld die duidelijk afwijkt van de 'klassieke' internationale voorleesavonden op Poetry. Hij heeft voor zijn avond op 20 juni dichters uitgenodigd, die niet alleen gedichten kunnen schrijven, maar ook vóórdragen.

'Dichters die eens met gebogen hoofd en ritselend papier op het podium stonden te mompelen, verzamelen nu moed en doen hun best om een beetje te ''acteren''.' aldus K. Michel in de verantwoording van zijn programma, dat als thema 'Nova Zembla' heeft. Hij heeft H.H. ter Balkt, Dirk van Bastelaere, Predrag Dojcinovic, Russell Edson, Tsjêbbe Hettinga, Esther Jansma en Thomas Tidholm uitgenodigd.

Op donderdag 22 juni, de avond die is georganiseerd door Maura Dooley, treden J. Bernlef, Gillian Clarke, Michael Donaghy, Grace Nichols en Sharon Olds op.

Het thema van het hele festival is 'Noach en zijn ark'. Alle deelnemende dichters is gevraagd een gedicht over dit thema te maken. Het resultaat daarvan wordt op de slotavond voorgedragen. Internationale leesavonden zijn er nog steeds. Zaterdag 17 juni (met onder anderen Yehuda Amichai, Remco Campert, Hugo Claus, Judith Herzberg, Miroslav Holub en Bert Schierbeek); maandag 19 juni (met o.a. Rutger Kopland, Obi Nwakamba, Jean-Baptiste de Seynes en James Tate); woensdag 21 juni (o.a. Jules Deelder, Olga Sedakova, Ronny Someck, Bogomil Gjuzel en Tomas Tranströmer); vrijdag 23 juni (met Benno Barnard, Christine D'Haen en Xi Chuan) en zaterdag 24 juni (met Arie van den Berg, Nida Khuri, Stephen Watson en Mark Zingeris).

Net als voorgaande jaren komt Poetry ook in Antwerpen (15 juni) en Enschede (25 juni). Bovendien zijn er tal van nevenactiviteiten, als Poëzie rijdt op straat, Poetry at noon en Poetry after midnight.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.