Gastoevoer naar Europa weer op peil

De Europese landen die gas ontvangen van het Russische staatsbedrijf Gazprom hebben dinsdag gemeld dat de druk op hun gasleiding weer normaal is....

De druk was weggevallen nadat Gazprom zondag had besloten Oekraïne geen gas meer te leveren. De Oekraïense televisie zei dat functionarissen van Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz later dinsdag bijeenkomen om verder te onderhandelen over hun prijsconflict.

Moskou wil Oekraïne dwingen met ingang van dit jaar een marktconforme prijs voor zijn gas te betalen, wat neerkomt op een verhoging van meer dan 400 procent. Oekraïne wil die prijs wel gaan betalen, maar eist dat de verhoging geleidelijk, in vijf jaar, wordt ingevoerd.

Zondag besloot Gazprom Oekraïne op de knieën te dwingen door de gaskraan dicht te draaien. Het voor Europa bestemde gas dat door dezelfde leiding loopt, 80 procent van de totale hoeveelheid, zou echter normaal worden geleverd.

Toen de gasdruk terugviel beschuldigde Rusland Oekraïne ervan 95 miljoen kubieke meter per dag af te tappen van het voor Europa bestemde gas. Oekraïne ontkende dat en zei dat de druk was teruggelopen omdat er minder gas door de leiding werd gepompt. Maandagavond maakte Gazprom bekend dat het 95 miljoen kubieke meter extra zou gaan pompen.

De Europese landen, die ongeveer een kwart van hun benodigde hoeveelheid gas van Gazprom betrekken, drongen er maandag bij Rusland en Oekraïne op aan snel actie te ondernemen om hun geschil bij te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden