Gasthoofdredacteur

Kranten, tijdschriften: iedereen wil een Bekende Nederlander als gasthoofdredacteur. De ene keer pakt het beter uit dan de andere.

Weet je wat we doen? We vragen een Bekende Nederlander voor één keer gasthoofdredacteur van ons blad te zijn. Publiciteit! Meerverkoop! Weet je wat we doen? We doen het nóg een keer. Ik ook, riep de glossy. Ik ook, zei de krant, zei het tv-programma. Meerverkoop? Echt? Dan ik ook, ik ook, ik ook, overal in de kiosk staken slimkezen opeens hun vinger op. Gevolg: je wordt er gek van, dit najaar. Eerst maar even de dagbladen. Prinses Margriet gasthoofdredacteur van alle Noordhollandse kranten. Designer Dries van Noten gasthoofdredacteur van NRC's DeLuxe. Tom Barman(dEUS) gasthoofdredacteur van V van de Volkskrant. De burgemeester van Amsterdam gasthoofdredacteur van de Daklozenkrant. En bij de tijdschriften zijn er zóveel gasthoofdredacteuren dat je ze ondertussen kunt onderverdelen: de overbodige, de bijna onzichtbare, de slim geplande.


Overbodige gasthoofdredacteur: Rutger Castricum van de november-Playboy. In diezelfde Playboy gaat Amanda Krabbé uit de kleren. Amanda is toch een soort van Bekende. Ze had ook zonder blufgozer Castricum Albert Verlinde wel gehaald, en een maand later was de publiciteit van een (oei, vroegtijdig uitgelekt) Playboy-gasthoofdredacteurschap wel zo welkom geweest. Wéer meerverkoop.


Bijna onzichtbare gasthoofdredacteur: journalist Leon Verdonschot van het nieuwe blad Vega. Gelanceerd op Werelddierendag. Leon werd ooit uitgeroepen tot de 'meest sexy vegetariër van Nederland' en past daarom goed in de formule, al zie je hem nauwelijks. Vega glimt, Vega ruikt niet naar geitenwol, Vega heeft driesterrenkoks. Vega heeft met Renske de Greef ('Ik ben grillig') een bijnaCosmo-cover. Ronald Giphart legt uit hoe vreselijk het is om in Frankrijk vegetariër te zijn én in Vega staat het smakelijke zinnetje: 'Mijn relatie met een extreme vegetariër was net over. De barbecue ging aan en ik kreeg een rode waas voor ogen. Minstens zes stukken vlees heb ik gegeten.' Vega is aangenaam niet streng in de leer, flexitarisch van samenstelling.


Slim geplande gasthoofdredacteur: Isa Hoes van Margriet. Exact een jaar na de zelfmoord van haar man heeft ze het deze week in Margriet voor het zeggen. Margriet heeft een rijke traditie aan gasthoofdredacteuren. Altijd meerverkoop, maar alleen met Bekenden die 100% Margriet zijn. Het moet geen ándere Margriet worden, maar een bétere. Daphne Deckers, Nick&Simon, Marco Borsato, Wendy van Dijk. Job Cohen was ook succesvol, als gasthoofdredacteur opende hij de paleisdeur van Maxima. Reserveer Anouk maar voor Revu, Pechtold voor HP/DeTijd, Philippe Starck voor EH&Interieur. Ik ook, zei Esta. Met Arnold Grunberg. Ook zonder het drama zou Isa Hoes een goede Margriet-gasthoofdredacteur zijn geweest. Vriendelijk, leuke kinderen, geen uitspattingen. Zo wil ik wel zijn denkt de lezeres. Naar haar ben ik nieuwsgierig, of naar hem. Want: ik ook, zei Viva. Zo snel mogelijk met Jeroen Pauw. De Grote Pauw Enquête en vier leuke vrouwen die uitleggen dat 200 niks is. Alleen al de covertekst.


Verrek, die hadden we nog niet: de actuele gasthoofdredacteur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden