Cijfers bij het nieuwsenergietarieven

Gastarief boven het plafond stijgt tot boven 3 euro per kubieke meter

Voor een kubieke meter gas boven het energieplafond betalen klanten bij Eneco, Essent en Vattenfall rond de 3 euro voor een kubieke meter. De drie grote energiebedrijven zijn daarmee inmiddels duurder dan Greenchoice en Budget Energie.

Tjerk Gualthérie van Weezel en Xander van Uffelen
De grote energiebedrijven hebben hun tarieven fors verhoogd, later dan Greenchoice en Budget Energie. Beeld ©raymond rutting photography
De grote energiebedrijven hebben hun tarieven fors verhoogd, later dan Greenchoice en Budget Energie.Beeld ©raymond rutting photography

Twee van de drie grote energiebedrijven hebben hun variabele tarieven voor gas en stroom per 1 januari 2023 fors verhoogd. Deze tarieven zijn vooral van belang voor huishoudens die meer gas en stroom verbruiken dan de tarieven waarvoor het prijsplafond geldt. Voor gas betalen klanten bij Essent en Vattenfall vanaf het nieuwe jaar respectievelijk 2,92 en 3,22 euro per extra kubieke meter gas boven 1.200 kubieke meter. Voor stroom betalen de klanten 83 cent per extra kilowattuur boven de 2.900 kilowattuur. Onder het plafond betalen ze de gemaximeerde prijs van 1,45 en 40 cent. Eneco, dat maandag als laatste met nieuwe tarieven kwam, had zijn prijzen in oktober al opgevoerd en komt per 1 januari iets lager uit.

De tarieven van de drie grote bedrijven liggen inmiddels hoger dan de tarieven bij Budget Energie en Greenchoice. Deze bedrijven hadden eerder in 2022 al prijzen verhoogd en hanteren inmiddels weer iets lagere tarieven. De prijsverschillen worden grotendeels veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid. Budget Energie koopt energie kort van te voren in, waardoor de prijsexplosie van gas veel sneller effect had. Klanten betaalden in augustus en september al hoge tarieven. Vattenfall en Essent hanteren bij de inkoop van gas en stroom een iets langere horizon, waardoor de hoge prijzen voor gas en stroom uit september nu pas doorwerken in de tarieven.

Aangezien de gasprijs de laatste drie maanden weer is gezakt van een piek van 300 euro naar rond de 120 euro, kan Budget Energie de tarieven verlagen. Klanten van Vattenfall betaalden daardoor tussen 1 juli en 1 oktober nog 1,47 euro voor een kubieke meter gas, terwijl Budget Energie in die maanden een gastarief hanteerde van tussen de 1,84 en 2,67 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden