'Gasprinses' premier van Oekraïne

Na maanden van onzekerheid en chaos heeft Oekraïne een nieuwe regering. Het Oekraïense parlement stemde vrijdag in met de benoeming tot premier van de radicale, charismatische en steenrijke revolutieleidster Julia Timosjenko....

Van onze correspondente Corine de Vries

In een toespraak tot de parlementariërs beloofde de 44-jarige Timosjenko dat zij de corruptie en de armoede zal bestrijden. 'Mijn regering zal niet stelen.' Ook beloofde ze economische en juridische hervormingen. Enkele dubieuze privatiseringen zullen worden teruggedraaid.

Kort na haar benoeming werden de namen bekendgemaakt van de nieuwe ministersploeg. Op die lijst staan veel hervormingsgezinde, pro-westerse politici. Een aantal van hen was ook al minister in de jaren negentig, in de tijd dat de voormalige president Leonid Koetsjma nog zeer op het Westen gericht was. Zoals minister van Buitenlandse Zaken Boris Tarasjoek, ontslagen in 2000 en nu herbenoemd, een groot voorstander van toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.

De 'gasprinses' Julia Timosjenko was met haar opzwepende toespraken de fanatiekste leider van de Oranjerevolutie, eind november. Honderdduizenden Oekraïners protesteerden wekenlang tegen stembusfraude en dwongen zo een derde ronde in de presidentsverkiezingen af, die door Joesjenko gewonnen werd.

Timosjenko is in de hoofdstad Kiev en in het Westen van Oekraine heel populair, maar ze is ook omstreden. Rusland heeft een arrestatiebevel tegen haar uitstaan omdat ze midden jaren negentig Russische functionarissen zou hebben omgekocht toen ze aan het hoofd stond van een Oekraïens energiebedrijf.

Waarnemers hadden gehoopt dat Joesjenko een minder controversiële premier zou kiezen, zoals de socialistische leider Oleksander Moroz. Maar Timosjenko verklaarde dat Joesjenko haar ruim voor de verkiezingen deze post had beloofd, 'en ik ken hem als een man van zijn woord'.

Haar regering zal het nog moeilijk krijgen om een eenheid te vormen. De voormalige oppositie was vooral verenigd in hun afkeer van Koetsjma en premier Janoekovitsj. De voordracht van Timosjenko was een dag uitgesteld omdat Moroz voor zijn partij meer gouverneurs- en ministerposten eiste.

Timosjenko is de eerste vrouwelijke premier van Oekraïne, en zal ook de machtigste premier worden. Tijdens het hoogtepunt van de verkiezingscrisis eind vorig jaar stemde het parlement in met een wetswijziging waardoor veel presidentiële taken werden overgeheveld naar het parlement en de premier. Timosjenko's partij was daar fel tegen. Ze vreesde dat Koetsjma deze wetswijziging afdwong om zelf aan de macht te blijven na Joesjenko's overwinning. Uiteindelijk blijkt ze er zelf van te profiteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden