Nieuws

Gasprijs verpulvert record door intredende winter en teruglopende leveranties

De prijs voor aardgas heeft het oude record uit oktober verpulverd. Op Europa’s belangrijkste aardgasbeurs, de Title Transfer Facility, steeg de aardgasprijs dinsdag korte tijd naar 187 euro. Ook elektriciteit werd opnieuw duurder.

Bard van de Weijer
Een gascentrale in aanbouw in Rusland. Beeld AFP
Een gascentrale in aanbouw in Rusland.Beeld AFP

De directe oorzaak is dat er geen Russisch aardgas meer naar Duitsland stroomt via de Yamal-leiding. Die kwam dinsdag volledig stil te liggen. Ook kondigde Frankrijk aan vier kernreactoren (goed voor eentiende van de Franse stroomvoorziening) stil te leggen wegens onverwacht extra onderhoud. Frankrijk moet hierdoor noodgedwongen schaarse elektriciteit importeren, waar het normaal een netto exporteur is.

Ook de intredende winter speelt een rol. De vraag naar energie stijgt hierdoor, net nu het aanbod nog verder inzakt.

Schokgolf op energiemarkt

Het nieuws bracht een zoveelste schokgolf in de Europese energiemarkt; stroom en gas waren niet eerder zo kostbaar. De energiesituatie wordt in Europa steeds nijpender, vooral het stilvallen van de Yamal-leiding wordt gevoeld. Afgelopen zaterdag nam de toevoer van aardgas al af, dinsdag stroomde het vanuit Duitsland zelfs oostwaarts richting Polen, meldde de Duitse netwerkbeheerder Gascade.

Wat de reden is van de afname, is niet duidelijk. Het door Moskou gecontroleerde gasbedrijf Gazprom weigerde volgens de Duitse krant Handelsblatt maandag om extra doorvoercapaciteit door Oekraïne te vrij te geven.

Op de achtergrond speelt een conflict tussen Rusland en Oekraïne. Moskou zou mogelijk een invasie voorbereiden. Rusland wil ook graag gas via een nieuwe gasleiding naar Europa sturen, maar de Duitse toezichthouder heeft nog niet ingestemd met ingebruikname. Dit kan mogelijk tot in het voorjaar van 2022 duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden