'Gaspakkenteam' sneller in actie

Alles wordt uit de kast gehaald: uitrukkende brandweerwagens met gillende sirenes, rookwolken, het giftige waterstoffluoride dat uit een vat lekt, brandweerlieden in benauwde gasdichte pakken....

Van onze verslaggeefster

Een recente risico-inventarisatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wees uit dat in de regio Zuid-Holland-Zuid de kans op ongelukken met giftige of explosieve stoffen groot is vanwege de hoge concentratie aan chemische industrie. De inventarisatie leidde tot een nieuwe opzet van de tien jaar oude, omvangrijke 'gaspakkeneenheid' van het brandweerkorps.

Twintig gemeenten uit de regio legden enkele tonnen op tafel voor nieuw materieel en een nieuwe organisatiestructuur. De logge eenheid is getransformeerd tot een compact team van veertien vrijwilligers uit twee nabijgelegen brandweerkorpsen, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Het brandweerkorps Dordrecht springt waar nodig bij.

'Het fenomeen snelheid speelde vroeger niet zo', zegt coördinator L. de Lange van het Dordtse brandweerkorps. Voor de ontsmetting van de brandweerlieden in gaspakken, nodig om verspreiding van een gevaarlijke stof te voorkomen, werd voorheen een opblaasbaar bassin gebruikt. Het opbouwen, uitrollen en aansluiten van dat bassin vergde veel tijd.

Nu beschikt het gaspakkenteam over een speciaal 'ontsmettingsbusje' waar brandweerlieden worden afgespoeld en geschrobd door een 'ontsmetter' die erop toeziet dat de schoonmaak grondig verloopt.

Zuid-Holland-Zuid is het eerste brandweerkorps met een speciaal, klein gaspakkenteam. De Lange verwacht dat een dergelijke opzet de nieuwe landelijke norm wordt.

De bezwete brandweerlieden hijsen zich op de parkeerplaats bij het brandweerkorps Dordrecht uit hun gaspakken. De rookwolken zijn verdwenen, het gevaar voor de volksgezondheid is geweken. Binnen een klein halfuur is de oefenklus geklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden