Gaslobby belazert het Noorden

Nederland kan zonder gas uit de Waddenzee. Als Brinkhorst begaan is met het milieu moet hij een energiebeleid voeren en de kokkelvisserij saneren, vindt Geert Wolters....

Geert Wolters

En het geschiedde in die dagen, dat de Gasunie en de NAM het Nederlandse volk deden geloven, dat de gasvoorraad zodanig afnam, dat de levering van voldoende gas niet meer gegarandeerd kon worden. Bij een enorme piekbelasting in het gasverbruik zou Nederland 'koude voeten' krijgen, omdat de gasdruk in Slochteren te laag zou zijn. Om voldoende druk en capaciteit te garanderen moest in het 'landsbelang' een mooi beekdal bij Langelo worden vernield om een gasopslag te bouwen. Door een aanwijzing door de toenmalige minister van VROM werd een prachtig landschap door een glimmend buizencomplex verkracht.

Het bouwwerk was nog maar een paar jaar in gebruik of Nederland werd geormeerd over gigantische exportcontracten van de Gasunie met Groot-BrittanniDe extra capaciteit, die nodig was om koude voeten te voorkomen, wordt nu aangewend om Groot-Brittanniook bij koude dagen, van gas te voorzien. Iemand, die denkend vanuit het landsbelang met tegenzin een offer van de natuur accepteert, voelt zich dan gewoon verneukt.

Dezelfde gaslobby lijkt nu weer succesvol een aanslag te plegen op een natuurgebied van ecologisch zeer hoge waarde. De Waddenzee is nu aan de beurt. De gaswinning doet de bodem dalen en het gasverbruik zal de zeespiegel doen stijgen. Wederom krijgen wij te horen dat een aantal grote steden gedurende een lange periode van gas kunnen worden voorzien en dus geen koude voeten zullen krijgen.

Welnu deze steden zouden ook van gas kunnen worden voorzien, als we wat minder gas zouden exporteren. Het gaat dus niet om warmte in een koude winter. Het gaat niet om de leefbaarheid van Nederland bij min achttien graden.Het gaat weer, net als bij het beekdal van Langelo, gewoon om geld. Het Noorden wordt lekker gemaakt met werkgelegenheid. Dit terwijl het Noorden ervaring heeft met de spreiding van de rijksdiensten. De KPN is uitsluitend parttime in Groningen aanwezig geweest en trekt zich nu in belangrijke mate terug.

Het Noorden wordt lekker gemaakt met geld. Dit terwijl Brinkhorst morrelt aan reeds toegezegdeLangman-gelden. Wil hij het Noorden lekker maken met nieuw geld laat hij dan eerst zijn oude afspraken nakomen, voordat hij nieuwe afspraken suggereert.

De kokkelvisserij is een bedreiging voor de Waddenzee en zal gesaneerd worden. Om dit te kunnen doen moeten we eerst geld verdienen met de gasverkoop. Dit is vergelijkbaar met de kosten voor het beschermen van een heidelandschap te verdienen door daar flats te bouwen. Als minister Brinkhorst echt begaan is met het wad en het milieu, laat hij dan de kokkelvisserij saneren en een energiebeleid voeren, dat gericht is op de publieke functie en niet op winstbejag. Als Brinkhorst dat doet, heeft hij die paar kuub gas uit het wad niet nodig en laat hij het wad niet zakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden