Gaskraan Groningen verder dicht: 'Dit jaar 30 miljard kuub'

Het kabinet verlaagt de Groningse gaswinning dit jaar met bijna een kwart ten opzichte van de geplande hoeveelheid gas. Minister Kamp van Economische Zaken maakt volgens bronnen in Den Haag deze week bekend dat er niet 39,4 miljard kuub gas uit het door aardbevingen getroffen gebied zal worden gehaald, maar 30 kuub.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp

Deze hoeveelheid is conform de wens van de Tweede Kamer en Groningse bestuurders, maar betekent voor de schatkist een miljardentegenvaller. Om aan alle leveringsverplichtingen te voldoen, moet gaswinningsbedrijf NAM naar verwachting 33 miljard kuub afzetten. Uit de reserveopslag van Norg bij Langelo, een leeg gasveld dat in de zomer wordt gevuld met gas voor de winter, komt de resterende 3 miljard kuub.

Het kabinet moet nog een beslissing nemen over de gaswinning in Groningen. Dan wordt een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Pas daarna zal hij inhoudelijk op de zaak ingaan.

De oppositie in de Tweede Kamer is gematigd positief over de '30 miljard', iets wat een jaar geleden nog onmogelijk leek. Vorig jaar was de gasproductie circa 54 kuub. Hoe hoger de productie, hoe groter de kans op aardbevingen. Daarom is de druk op Kamp toegenomen om de gaswinning zo fors mogelijk te verminderen.

Kamp heeft daar steeds tegenin geworpen dat Nederland in de winter over genoeg gas moet beschikken om geen kou te lijden. Daarnaast zijn er met afnemers langjarige contracten afgesloten die geëerbiedigd moeten worden.

Schade

Door de aardbevingen daalt de waarde van honderdduizend Groningse huizen. De NAM moet compensatie betalen. Maar hoe en op welk moment bereken je die schade (+)?

In de kou

Inmiddels blijkt uit nieuwe onderzoeken dat vanuit het perspectief van leveringsverplichtingen de gaskraan nog verder dicht kan en 22 miljard kuub ook voldoende zou zijn. Russisch of Noors gas zou dan moeten voorkomen dat Nederland 's winters in de kou komt te zitten. Vandaar dat SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie Kamp oproepen tot verdere reductie van de gaswinning vanaf 2016. 'Ga zo door', is de oproep van SP-Kamerlid Eric Smaling aan Kamp.

Omdat Kamp zijn besluit nog niet officieel heeft bekendgemaakt, willen Groningse bestuurders in de provincie er nog niet op reageren. Eerder noemde commissaris van de koning Max van den Berg een eventuele reductie naar 30 miljard kuub 'een belangrijke eerste stap'.

Goochelen met cijfers

Actiebewegingen zoals de Groninger Bodem Beweging (GBB) en Schokkend Groningen vinden dat Kamp goochelt met cijfers. Ze vermoeden dat de minister zijn besluit met allerlei voorbehouden zal omkleden. 'Wij vinden het nog steeds merkwaardig weinig', zegt een GBB-woordvoerder over de voorgenomen gaswinningsreductie. Wat Milieudefensie betreft is 'nu terug naar 30 een begin, maar het kan veel en veel sneller'.

Voor de schatkist betekent Kamps reductie een stevige aderlating. Met Prinsjesdag vorig jaar had minister Dijsselbloem van Financiën verwacht dit jaar 9,1 miljard euro aan gasgeld op te halen voor 42,5 miljard kuub gas. Deze maand stelde hij dat bij naar 7,8 miljard euro voor 39,4 miljard kuub.

De nu door Kamp besloten reductie naar, per saldo voor de schatkist, 33 miljard kuub, leidt tot een verdere tegenvaller van mogelijk 1,5 miljard euro. Daarmee zou het kabinet over 2015 bijna 3 miljard minder inkomsten hebben dan gepland. Dat komt niet alleen door een productieverlaging, maar ook door een lagere gasprijs. Voor het kabinet komt zo'n gastegenvaller ongelegen, omdat het juist plannen heeft werkende burgers een lastenverlichting van 5 miljard euro te schenken.

Of Kamp de gaswinning verder reduceert, hangt mede af van het aardbevingsrisico. Dat zou kleiner worden. Volgens een vertrouwelijk rapport van TNO, in handen van het Financieele Dagblad, zullen de zwaarste aardbevingen in Groningen minder zwaar worden dan gedacht. Wat de oppositie betreft moet dit onderzoek zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt en naar de Kamer gezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden