Gashendel open als er geen toezicht is

Een aanvaring op de Vinkeveense plassen eiste zaterdag twee levens. Te vaak wordt 's avonds op de plas even alle vermogen uit de boot gehaald.

Snelle boten op de Vinkeveense plassen, maandag. Omdat er 's avonds geen politie op het water is, zou juist dan te hard worden gevaren. Beeld null
Snelle boten op de Vinkeveense plassen, maandag. Omdat er 's avonds geen politie op het water is, zou juist dan te hard worden gevaren.

Voor het eerst in dertig jaar zo'n ernstig ongeval

's Avonds laat of op stille stukjes willen mensen wel eens hard varen', zegt Alejandro van Lent, bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van het recreatieschap op de Vinkeveense Plassen. Zaterdagavond overleden daar twee passagiers van een sloep door een aanvaring van een luxe houten speedboot. Twee inzittenden van de sloep uit Leusden overleden ter plekke, twee anderen werden ongedeerd uit het water gehaald. De speedboot voer door en werd zondagochtend gevonden voor een huis in Vinkeveen. Vijf mensen zijn aangehouden.

De politie omschrijft het ongeluk als een dramatisch incident. Want hoewel de Vinkeveense Plassen op drukke zomerdagen soms wel 15 duizend recreanten trekken, is het voor het eerst in dertig jaar dat er zo'n ernstig ongeval plaatsvond.

Vandaag varen er slechts een handjevol plezierjachten, zeilboten en sporadisch een speedboot op de plassen van Vinkeveen. Maar dat het watergebied tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht immens populair is, wordt verraden door de luxueuze villa's en de vele jachthavens aan de Baanbrugse Zuwe, de weg naar Vinkeveen die de noordelijke en zuidelijke plas van elkaar scheidt.

'Er zijn dagen bij dat je hier droog aan de overkant kan komen, zoveel boten liggen in het water', zegt Rene Quintenberg. Samen met zijn collega boa Van Lent vaart hij naar eiland acht, één van de twaalf eilanden in de plassen. Op twintig meter uit de kade van het eiland drijft een kleine blauwe boot van de politie. Twee agenten staan op de zijkant van de schuinhellende boot terwijl duikers onderzoek doen.

De gehavende speedboot, die later door de politie werd ontdekt. Beeld null
De gehavende speedboot, die later door de politie werd ontdekt.

Speedboot voer veel te hard

Zolang dat onderzoek duurt, wil de politie weinig kwijt over de precieze toedracht van het ongeluk. Maar gelet op de ernstig schade aan zowel de achter- als de zijkant van de sloep kan het bijna niet anders dan dat er door de speedboot veel te hard is gevaren, zegt Loek Welter adjunct-directeur van het recreatieschap van Vinkeveen.

De boa's van het recreatieschap varen in een fikse rubberen boot met daarachter een motor met een vermogen van 150 pk. Ze pendelen tussen het vaste land en eiland acht om de politie te helpen bij hun werk. Normaal gesproken zijn zij op de Vinkeveense Plassen op zoek naar overtreders. 'Verreweg de meeste bekeuringen zijn voor te hard varen. Daarvan hebben de andere recreanten het meeste last', zegt boa Van Lent.

Een van die recreanten is duiker Marck Sluyter. Tijdens zijn duiken in een afgebakend gebied in de noordelijke plas, wordt hij regelmatig opgeschrikt door snelle watervaartuigen. 'Gasten op opgevoerde waterscooters trekken het gas wel eens flink open. Maar ook speedboten houden zich zeker niet altijd aan de maximale 9 kilometer per uur. Op drukke dagen ligt het hier vol met snel en langzaam vaarverkeer. Het komt zelfs voor dat boten ineens over het duikgebied varen.'

Om dit alles in goede banen te leiden, zijn de boa's van het recreatieschap op zomerdagen vaak twaalf uur op het water. Ze surveilleren vooral op de drukke momenten, overdag. Reden voor veel speedbootbezitters 's avonds even flink gas te geven. Het verrast jachthavenmedewerker Joppe Klein niets dat het ongeluk 's avonds gebeurde.

'Omdat er 's avonds geen politie aanwezig is op het water, is het voor veel boten met een grote motor verleidelijk om even hard te varen. Ik zie speedboten wel eens hard op elkaar af varen of hele scherpe bochten maken. Dat kan niet lang goed gaan, denk ik vaak.'

Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen. Beeld null
Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden