Gasdebat voor of na de verkiezingen, dat is de vraag

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen is zó belangrijk dat er zo snel mogelijk een debat over moet worden gevoerd. Het OVV-rapport over de gaswinning is zó belangrijk dat er vooral niet gehaast een debat over moet worden gevoerd.

Joost de Vries
D66-leider Alexander Pechtold bij de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer. Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold bij de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Zie hier de patstelling tussen oppositie en coalitie in de Tweede Kamer. Kortweg gaat het hierom: een gasdebat vóór of na de provinciale verkiezingen van 18 maart.

Vanmiddag probeert Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren via een hoofdelijke stemming af te dwingen dat het debat volgende week wordt ingepland. Ze wil de coalitie voor het blok zetten. 'Laat ze maar hardop tegen de Groningers zeggen: schijt aan jullie.' De hoofdelijke stemming is de klapper van een oppositionele drieslag: drie debataanvragen in drie dagen tijd.

Coalitie wil eerst reactie Kamp
Dinsdag vroeg de oppositie om een debat, de coalitie stelde te willen wachten op de reactie van minister Kamp van Economische Zaken. De minister heeft laten weten dat hij die op zijn vroegst eind maart kan geven.

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks probeerde het daarom gisteren opnieuw. Dan maar zonder kabinetsreactie: een debat op hoofdlijnen. Maar wel zo snel mogelijk, daar hebben de Groningers recht op, zo stelde de voltallige oppositie. VVD en PvdA hielden voet bij stuk: eerst de 'appreciatie' van Kamp, dan een debat. Het rapport is het resultaat van een jaar onderzoek, dat verdient een gedegen reactie, stelt PvdA'er Jan Vos.

Vraag het de oppositie en VVD en PvdA gaan om electorale redenen het debat uit de weg. Ouwehand: 'De bewindslieden hebben wel tijd voor campagnebezoeken in de provincie, maar niet voor een debat.' Informeer bij de coalitie en de oppositiepartijen hebben verkiezingskoorts. De oppositie wil graag stoken, klinkt het in coalitiekringen.

Oppositie past nieuwe truc toe
Gisteren werd een nieuwe parlementaire truc geboren. Kamerlid Van Tongeren vroeg, bij gebrek aan steun van de meerderheid, een dertigledendebat aan. Met daarbij het verzoek aan de voorzitter: de gehele oppositie wil hierover snel in debat, plant u dit graag nog volgende week in. Toen Van Miltenburg stelde dat de aanvraag gewoon onderaan haar lijst terecht zou komen, kwam D66-leider Pechtold te hulp. Hij trok alle dertigledendebatten van zijn partij in.

Risico's gaswinning jarenlang genegeerd

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert in zijn rapport over de gaswinning in Groningen dat op de veiligheid nooit erg is gelet. Regiocorrespondent Jurre van den Berg reconstrueerde hoe het gevaar van aardschokken lang werd ontkend en, toen dat echt niet meer kon, gebagatelliseerd.
Lees hier zijn reconstructie.

Vervolgens deden GroenLinks en SP hetzelfde. SP-leider Roemer legde uit: 'We trekken de debatten vandaag allemaal in en morgen krijgt u een lijst om ze er allemaal weer op te zetten, waardoor dit debat bovenaan staat. We kunnen allemaal een spelletje spelen of we kunnen gewoon het debat voeren.'

Vooralsnog blijft het bij 'een spelletje spelen'. Vanmiddag doet de Partij voor de Dieren de volgende zet. Lukt het niet met een hoofdelijke stemming, dan ligt de truc met de dertigledendebatten alsnog op tafel.

Herziening van gasgebouw
'Politiek met een kleine p', vindt PvdA'er Vos. Het spel leidt af van de knikkers. Hij benadrukt dat twee weken terug concrete resultaten zijn geboekt met het besluit om de gaswinning verder te beperken. De urgentie voor een debat over het OVV-rapport ontbreekt, meent hij. Het rapport gaat over herziening van 'het gasgebouw', de bestuurlijke inrichting van de gaswinning. Dat onderwerp vereist zorgvuldigheid en tijd, vindt Vos.

Het was inderdaad geen fraaie truc, zei Pechtold gisteren. 'Een raar soort armpje drukken' noemde hij het. Maar het doel heiligt de middelen. 'Ik kan niet helpen dat de coalitie telkens wegloopt van belangrijke onderwerpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden