Gasdebat: 'Kamp moet alle aanbevelingen overnemen'

De Tweede Kamer vindt unaniem dat minister Kamp van Economische Zaken alle aanbevelingen onverkort moet overnemen uit een zeer kritisch rapport over de gaswinning in Groningen. Dat betekent dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd, het toezicht erop dient te worden verbeterd, de Groningers veel meer betrokken worden bij gasbesluiten en dat het ministerie van Economische Zaken zijn centrale rol moet opgeven.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wacht op de hervatting van het Tweede Kamerdebat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. Beeld anp

Dat laatste, daar is Kamp faliekant tegen, zo liet hij meteen na verschijning van het rapport weten. Gisteren zei hij namens alle voorgaande kabinetten en het huidige voor de Groningse lokale tv: 'Het spijt mij zeer dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de veiligheidsbelangen van de mensen. Ik voel mij er verantwoordelijk voor de maatregelen te nemen die genomen moeten worden.'

Motie van wantrouwen

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft het gehad met de koers die Kamp volgt bij de gaswinning in Groningen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) diende een motie van wantrouwen in omdat Kamp de gaswinning niet verder wilde beperken en er volgens haar door zijn beleid 'willens en wetens' mensen in gevaar worden gebracht. Die werd aan het einde van het debat hoofdelijk in stemming gebracht. De motie werd verworpen met 11 voor en 101 tegen.

Spijt

Het rapport dat de aanleiding is voor de spijt van Kamp - excuses maakte hij niet - is van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en kijkt terug op de manier waarop 'Den Haag' heeft geregeld dat het gas uit de Groningse bodem is gehaald. De hoofdconclusie van de OVV is dat de politiek daarbij louter financiële overwegingen bij heeft gehad. Op geen enkele manier heeft de veiligheid van de Groningse bevolking een rol gespeeld.

Ook niet toen door een reeks van aardbevingen als gevolg van de gaswinning bleek dat die veiligheid in het geding was. De bevingen werden tot 2013 louter gezien als veroorzakers van schade die zo min mogelijk vergoed moest worden. Die betalingen werden gezien als bedrijfsrisico, als een kostenpost.

De Tweede Kamer debatteerde vanavond over het OVV-rapport. Dit met forse tegenzin van de coalitiefracties van de VVD en PvdA. Zij wilden dat Kamp de tijd kon nemen om op het rapport te reageren en vooraf de onderzoekers horen. Dat gebeurt morgen.

Het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen tijdens het Tweede Kamerdebat. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het Tweede Kamerdebat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. Beeld anp

Hoofdlijnendebat

De oppositie wilde niet tot na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart wachten met een debat over een onderwerp dat zo nadrukkelijk een thema is bij die verkiezingen. In het 'hoofdlijnendebat' dat uiteindelijk dus vandaag gehouden is, bleek de hele Kamer zich te scharen achter de conclusies en aanbevelingen van de OVV. Inclusief VVD en PvdA tot verrassing van de oppositie.

Omdat de onderzoeksraad de veiligheid van de Groningers centraal stelt en concludeert dat die gebaat is bij het verminderen van gaswinning, ontaardde het debat in een herhaling van dat van 12 februari. Toen ging het, met huilende, zingende en schreeuwende Groningers op de overvolle publieke tribune, over het verlagen van de gaswinning.

De oppositie wil dat dit jaar hooguit 30 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen, maar VVD en PvdA willen zich niet op een maximum vastleggen. Ze riepen minister Kamp op tot het overgaan op 'de laagst denkbare gaswinning'. Hoeveel dat is, moet uit onderzoek blijken, stellen de regeringspartijen.

Minister Henk Kamp in de Tweede Kamer. Beeld anp

Woede

Een dag eerder had de bewindsman gezegd dat hij tot 1 juli de gaskraan flink zou dichtdraaien. Maar als op die datum zou blijken dat die reductie verkeerd zou uitpakken, behoudt Kamp zich het recht voor om de kraan weer vol open te zetten. Daar stemden VVD en PvdA mee in, tot woede van de oppositie.

Die spraken de twee coalitiepartijen daar vandaag opnieuw op aan en probeerden vooral PvdA-Kamerlid Jan Vos zo ver te krijgen dat hij alsnog in zou stemmen met permanente verlaging van de gaswinning. De PvdA vindt immers dat het kabinet de aanbevelingen van de OVV moet overnemen, redeneert de oppositie, en één daarvan is het verlagen van de gaswinning om wille van de veiligheid.

Vos wees er echter op dat het huidige VVD-PvdA-kabinet, 'als eerste', al de gaswinning had verlaagd. Voor het overige moet minister Kamp wat Vos betreft maar laten zien hoe hij de aanbevelingen van de OVV gaat opvolgen.

PvdA-Kamerlid Jan Vos tijdens het Tweede Kamerdebat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. Beeld anp

Verantwoordelijkheid

Zijn collega-Kamerlid Bosman van de VVD had daarnaast nog een reden gevonden om niet mee te gaan met de reductie-eis van de oppositie. 'De belangrijkste aanbeveling van de OVV vind ik dat de Groningers een rol moeten krijgen bij de besluitvorming rond de gaswinning', zei Bosman. 'Als wij hier nu in de Kamer gaan besluiten hoeveel gas gewonnen gaat worden, dan geven we de Groningers de kans niet hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dan maken we dus dezelfde fout als die de OVV signaleert.'

PVV-Kamerlid Klever concludeerde na deze redenering: 'Bosman belazert de boel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.