Gascoigne kan heel devoot zijn sokken ophalen

DE SPAANSE coach Clemente was zaterdag hevig ontstemd. Vanwege de nederlaag van zijn team natuurlijk, maar ook omdat Paul Gascoigne van Engeland tijdens het Spaanse volkslied zijn sokken had opgetrokken en had staan huppelen....

BERT WAGENDORP

Dit getuigde van weinig respect en misschien dat iemand dat Gascoigne eens aan zijn verstand kon brengen, mopperde Clemente.

Helaas voor hem is er in heel Engeland niemand te vinden die er ook maar over piekert.

Bobby Robson heeft het een keer geprobeerd. En toen ging het nog niet eens om het volkslied van de tegenstander, maar om het Engelse.

Als de camera tijdens het volkslied zijn gezicht close in beeld nam, trok Gascoigne altijd een rare bek of liet hij zijn tong buiten de mond de raarste capriolen maken.

Of hij daar niet een keer mee kon ophouden, vroeg Robson, die toen de bondscoach was. Het was zo'n slecht voorbeeld voor de jeugd en wat moest de koningin wel niet denken als ze toevallig keek?

Gascoigne zei dat hij het begreep en dat hij voortaan geen gekke bekken meer zou trekken en ook zijn tong binnenboord zou houden.

Bij de volgende wedstrijd deed hij dat inderdaad. Maar toen de camera bij hem was aangeland keek Gascoigne de televisiekijkers en de koningin wel zo allerverschrikkelijkst scheel aan, dat je er haast misselijk van werd.

Ook daar is Gascoigne inmiddels mee opgehouden. Zaterdagmiddag zong hij zelfs als een Urker visser in het Urker mannenkoor uit volle borst met Allison Moyet mee van God save our gracious queen en zo. Alleen was het twijfelachtig of hij zich wel aan de officiële tekst hield.

Naast hem moest Darren Anderton zich in een uiterste inspanning de allerdroevigste voorvallen uit zijn jeugd in herinnering roepen, om een vulkanische uitbarsting van slappe lach te voorkomen.

Dus dat Paul Gascoigne even later alleen maar wat huppelde en aan zijn sokken frummelde, was feitelijk zeer devoot.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden