Gas doodt zeker 115 gijzelaars

Het onbekende gas dat de Russische elitetroepen zaterdagochtend hebben gebruikt om een einde te maken aan de gijzelingsactie in het Moskouse theater, heeft het leven gekost aan 115 van de 117 omgekomen gijzelaars....

Twee gijzelaars zijn tijdens de bestorming door een kogel gedood, zo maakte het hoofd van de medische dienst van Moskou Andrej Seltsovski zondag bekend. Hij zei dat nog 646 bevrijde gijzelaars in het ziekenhuis liggen, van wie 150 op de intensive care. Van hen zijn 45 mensen er slecht aan toe. Het gas heeft zo'n zware tol geëist omdat de gijzelaars 58 uur lang onder grote stress en vrijwel zonder eten en drinken zijn vastgehouden, zei anesthesist Jevgeni Jevdokimov tegen het persbureau Interfax.

Volgens de laatste berichten zijn bij de bestorming, die in totaal ongeveer veertig minuten duurde, vijftig gijzelnemers omgekomen, onder wie rebellenleider Movsar Barajev en achttien vrouwen. De vrouwen droegen allen explosieven om hun middel. Drie gijzelnemers zijn opgepakt. De rebellen waren begonnen met het neerschieten van gijzelaars, waarna de Alfa-elitetroepen het gebouw bestormden, zo luidt de officiële verklaring die wordt bevestigd door gijzelaars.

De Russische regering zweeg gisteravond over de doodsoorzaak van de gijzelaars. Zelfs de artsen hebben nog altijd niet te horen gekregen welk gas de speciale troepen hebben gebruikt om de rebellen uit te schakelen, hetgeen de behandeling van de vergiftigde gijzelaars bemoeilijkt. De Amerikaanse regering heeft het Kremlin gevraagd hierover opheldering te verschaffen.

Zaterdagmorgen hadden de Russische autoriteiten aan diplomaten verteld dat alle 72 buitenlanders de bestorming hadden overleefd, en dat er onder de gijzelaars slechts tien doden gevallen waren. Later bleek dat naast de Nederlandse, ook een vrouw uit Kazachstan is overleden. En het dodental onder de gijzelaars liep in rap tempo op.

Familieleden van de gijzelaars zijn verontwaardigd over het gebrek aan informatie van de autoriteiten. Gisteravond wisten velen nog niets over het lot van hun naasten. Er werd slechts weinig bekendgemaakt over wie in welk ziekenhuis was opgenomen.

De politie had de ziekenhuizen volledig afgegrendeld. Ziekenbezoek was niet toegestaan. Honderden bezorgde familieleden en vrienden verdrongen zich voor de hekken in de hoop op nieuws. Voormalige gijzelaars hingen zwaaiend uit de ramen.

President Poetin, die zondag enkele gijzelaars in het ziekenhuis bezocht, heeft vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. In een op televisie uitgezonden toespraak tot het volk zei hij zaterdagavond: 'We hebben bereikt wat onmogelijk leek, honderden, honderden mensen zijn gered. We hebben bewezen dat Rusland niet op z'n knieën gaat.' Vervolgens richtte hij zich tot de familie van omgekomen gijzelaars. 'We konden niet iedereen redden. Vergeef ons.'

De schuld voor de gijzelingsactie legde Poetin bij het internationaal terrorisme. 'Dat moet worden uitgeroeid. En het zal worden uitgeroeid', zo besloot hij zijn toespraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden