Garzón vrij van machtsmisbruik

Het Spaanse hooggerechtshof heeft 'superrechter' Baltasar Garzón vrijgesproken van ambtsmisbruik. Garzón zou een Spaanse amnestiewet hebben overtreden tijdens het onderzoek dat hij verrichtte naar de misdaden begaan door de troepen van generaal Francisco Franco.

AMSTERDAM - Volgens de rechter die uitspraak deed in de geruchtmakende zaak interpreteerde Garzón de Spaanse amnestiewet verkeerd toen hij ertoe overging een onderzoek in te stellen, maar maakte hij zich niet weloverwogen schuldig aan ambtsmisbruik.

De 54-jarige Garzón zou in 2008 zijn bevoegdheden te buiten zijn gegaan met een onderzoek naar tienduizenden executies en verdwijningen waarvan burgers het slachtoffer werden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daaropvolgende dictatuur (1939-1975). De troepen van Franco worden voor die misdaden verantwoordelijk gehouden.

Garzón ontkende onwettig te hebben gehandeld. De misdaden uit de Spaanse Burgeroorlog en de dictatuur vallen sinds 1977 onder een Spaanse amnestieregeling, maar Garzón argumenteerde dat Franco en de zijnen zich schuldig maakten aan misdaden tegen de menselijkheid en dat amnestie niet mag gelden voor dergelijke misdaden.

Garzón kan, ondanks het voor hem positieve vonnis, niet meteen weer aan de slag als rechter. Eerder deze maand werd hij voor 11 jaar geschorst omdat hij illegaal telefoongesprekken zou hebben afgeluisterd bij zijn onderzoek naar omkoperij, beïnvloeding en geldwitwasserij door tientallen prominenten van de de centrum-rechtse Partido Popular. Garzón heeft aangekondigd die uitspraak rond de telefoontaps in de zogenoemde Gürtel-zaak aan te vechten in hoger beroep.

Garzón is in progressieve kringen en bij mensenrechtenorganisaties geliefd vanwege zijn vasthoudendheid. Veel conservatieven beschouwen hem echter als een door politieke opvattingen gedreven rechter op zoek naar publiciteit. Tegenstanders menen dat Garzón met zijn onderzoek wonden opent die na de instelling van de amnestiewet juist langzaam zijn geheeld. Naasten van slachtoffers uit het Franco-tijdperk zien in Garzón de laatste hoop op gerechtigheid.

Garzón verwierf internationale bekendheid met zijn aanklachten tegen onder anderen de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet en Al Qaida-leider Osama Bin Laden. In Spanje verrichte de 'superrechter' tientallen onderzoeken naar corruptie, drugssmokkel en de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden