Garschagen miste contact met redactie

BIJ krantenconcern PCM vliegen de brokken er af. Binnen het tijdsbestek van een maand verliest het concern één van zijn kranten, Het Parool, en één van zijn hoofdredacteuren, Oscar Garschagen....

Bijna 25 jaar paste PCM de verliezen van Het Parool bij, maar vorig jaar dreigde het concern in de financiële problemen te raken. Binnen enkele maanden werd afgerekend met Het Parool. De krant wist aan sluiting te ontkomen door uit PCM te stappen.

Dezelfde financiële nood dwingt PCM tot spoed bij het oplossen bij wat concernchef Theo Bouwman 'de breinkraker van PCM' noemt: wat te doen met de kranten in Zuidwest-Nederland? PCM heeft daar vier kranten: Algemeen Dagblad (landelijk, maar met een zwaar accent in Rotterdam en omgeving, oplage 311 duizend), Rotterdams Dagblad (oplage honderdduizend) en twee kleine zusterkranten van het AD, Rijn en Gouwe en De Dordtenaar (elk dertigduizend).

Het AD is altijd een grote en matig renderende krant geweest, maar oplage en rendement daalden de afgelopen jaren pijlsnel. De lezers werden weggejaagd met enkele te bruusk uitgevoerde koerswijzigingen. De advertentie-inkomsten bleven achter, omdat adverteerders de krant niet beschouwen als een landelijke krant. Voor de honderdduizend lezers buiten Rotterdam en omgeving willen ze vaak niet betalen. Het Rotterdams Dagblad is weliswaar stabiel, maar het perspectief voor grotestadskranten is niet best.

De beslissing van PCM om AD en Rotterdams Dagblad samen in een onderneming onder te brengen, wordt door niemand betwist. Of dit een oplossing is voor het fundamentele probleem van het AD, moet nog blijken, maar de samenvoeging kan directe financiële voordelen opleveren, en de twee kunnen zich eindelijk vanaf een eigen Rotterdamse basis verder ontwikkelen.

De PCM-directie zag de gevoeligheden bij de AD-redactie echter over het hoofd. De nieuwe uitgeverij zou worden geleid door twee man van het Rotterdams Dagblad, terwijl het driemaal zo grote AD in de top niet vertegenwoordigd zou zijn. De redactie, die zich al jaren vernederd voelde door de dalende oplage- en rendementscijfers en die gebukt gaat onder bezuinigingen, zag dat als het zoveelste bewijs niet serieus te worden genomen door PCM.

Maar Garschagen had de constructie al geaccepteerd. Ook hij miste kennelijk een antenne voor de gevoelens bij zijn redactie. Hij informeerde noch raadpleegde zijn redactie. Garschagen stond al niet bekend als een great communicator, maar dit was een fatale fout. Een week lang kreeg hij alle hoeken van de redactie te zien. Is hij niet opgelucht dat het nu is afgelopen? 'Een beetje wel', is het enige dat hij kwijt wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.