Garner aan de slag in koel Bagdad

Twaalf dagen na de val van Bagdad is Jay Garner, de gepensioneerde generaal die het Witte Huis heeft aangewezen om de wederopbouw van Irak ter hand te nemen, aangekomen in de Iraakse hoofdstad....

Garner begon zijn bezoek aan de hoofdstad met een tour langs een elektriciteitscentrale en een ziekenhuis dat na de val van het Iraakse regime werd geplunderd. De gepensioneerde generaal beloofde dat hij zich allereerst zal inzetten voor het herstel van de water- en elektriciteitsvoorziening. Veel Irakezen vinden dat de Amerikanen tot nog toe te weinig hebben gedaan om de situatie in Bagdad te verbeteren.

Garner heeft ook tot taak de Irakezen te helpen een interimbewind in elkaar te timmeren, maar ook dat lijkt een lastige kwestie te worden. Verscheidene shi'itische groepen weigeren mee te doen aan het overleg over een overgangsbewind en in sommige steden hebben figuren zich al eigenmachtig uitgeroepen tot de plaatselijke machthebber.

Zo nam Garners medewerkster Barbara Bodine, die de coördinatie krijgt van het civiele bestuur in centraal Irak, afstand van de voormalige balling Mohammed Mohsen al-Zubaida, die zichzelf heeft uitgeroepen tot gouverneur van Bagdad. Al-Zubaida was van plan een medewerker te sturen naar een bijeenkomst van de OPEC-landen in Wenen, maar volgens Bodine kan daar geen sprake van zijn.

Opvallend was dat ook de Koerdische leider Jalal Talabani, die op goede voet staat met de VS, duidelijk maakte dat zijn aanhangers niet zullen accepteren dat een Amerikaan het interim-bewind zal leiden.

Amerikaanse troepen pakten gisteren opnieuw een kopstuk uit het het regime van Saddam Hussein op. Zij arresteerden Mohammed al-Zubaydi, een ex-premier die een belangrijke rol speelde in het neerslaan van een opstand onder de shi'ieten in 1991. De geallieerden beschikken over videobanden waarop Al-Zubaydi gevangen opstandelingen martelt.

Eerder arresteerden de Amerikanen de voormalige minister voor Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek. De Amerikanen hopen dat hij informatie heeft over het nucleaire programma van Irak.

Verder gaf een schoonzoon van Saddam Hussein, Jamal Sultan al-Tikriti, zich aan de geallieerden over. Volgens een woordvoerder van het Iraakse Nationale Congres, een ballingenorganisatie onder leiding van Ahmed Chalabi, had hij zijn toevlucht gezocht in Syrië. Kennelijk hadden de Syrische autoriteiten hem onder druk gezet het land te verlaten. De VS waarschuwden Syrië vorige week geen onderdak te bieden aan kopstukken van het gevallen regime.

The New York Times meldde dit weekeinde dat de Amerikaanse regering plannen heeft om ook na het aflopen van Garners missie nog troepen in Irak te houden. Volgens de krant hoopt het Pentagon met de toekomstige regering afspraken te maken over het gebruik van vier militaire bases. Minister van Defensie Donald Rumsfeld zei echter dat het bericht 'volstrekt onjuist' was.

www.volkskrant.nl/irak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden