Garnalen chaos

Indiase garnalencurry
(hoofdgerecht, voor 4 personen)

Zodra garnalen groter worden dan de nagel van je duim, breekt de verwarring los. Zijn scampi nou gamba's? En langoustines dan?


Simpel. Een gamba (Spaanse naam) is een grote garnaal; scampi (Italiaans) zijn kreeften en juist geen garnalen. De visserij gebruikt 'scampi' voor de kleine Noorse kreeften of langoustines, die je weer niet moet verwarren met de veel grotere Europese kreeften (zoals onze Oosterscheldekreeft) of met de kleine zoetwaterrivierkreeftjes.


Maar nu komt het! Veel supermarkten, restaurants en leveranciers gebruiken 'scampi's' juist voor grote garnalen, zoals de grote tropische tijgergarnaal. Overigens is het correcte meervoud 'scampi' (enkelvoud: scampo).


Waarom al die chaos? Bij ons in de Noordzee en de noordelijke Atlantische Oceaan zwemmen slechts kleine grijze garnaaltjes en Noorse roze garnalen. Voor die grote jongens uit tropische wateren hebben we geen eigennamen verzonnen.


Maar helaas is het beroerd gesteld met die exotische garnalen. De keus is: slordig bevist of vervuilend gekweekt. Reuzengarnalen met MSC- of ASC-keurmerk (verantwoorde wilde of kweekvis) bestaan nog niet. Wél Global Gap-garnalen, een keurmerk afgesproken tussen aanbieders en supermarkten. Maar dat mag niet op winkelverpakkingen staan, waardoor je er als consument moeilijk achterkomt: onder meer Iglo verkoopt die 'gecertificeerde scampi's'. Bíjna zo goed als het toekomstige ASC en prima te wokken, als je ze eerst droogdept.


Verhit 4 eetlepels olie in een wok en bak de ui 3 minuten op laag vuur. Voeg knoflook, korianderzaad, komijn en kardamom toe en roerbak nog circa 1 minuut op laag vuur. Roer eerst de tomatenpuree, gember en suiker erdoor (verkruimel eventueel het pepertje erboven) en schenk vervolgens de tomaatstukjes en kokosmelk erbij. Voeg het laurierblaadje toe en laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Roerbak intussen de drooggedepte scampi 3 minuten op hoog vuur in 1 eetlepel olie en schep ze door de saus. Maak de curry op smaak met zout, bestrooi met verse koriander en eet met pandanrijst en komkommersalade.


400 ml kokosmelk (fairtrade)


5 eetlepels zonnebloemolie


1 ui, gesnipperd


2 tenen knoflook, fijngehakt


2 theelepels gemalen korianderzaad


2 theelepels gemalen komijn


1 theel. gemalen kardamom


1 blikje tomatenpuree à 70 g


1 blik tomatenstukjes op sap (400 g netto)


circa 25 g verse gemberwortel, geschild, gehakt


1¿ eetlepel bruine suiker


(1 gedroogd chilipepertje)


1 blaadje laurier


450-500 g ontdooide, uitge lekte Iglo 'sea fresh scampi's'


verse koriander naar smaak


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden