Garagehouder wil Elfstedenbestuur hervormen

Het regent lauw water en de elfstedenkoorts is omgeslagen in een kater. Want voor de meeste liefhebbers lijdt het geen enkele twijfel: de moeder aller schaatstochten had op vrijdag 9 februari jongstleden gereden kunnen worden....

WIO JOUSTRA

Het zou op die koude, winderige dag zelfs een heroïsche tocht zijn geworden, zoals in 1963, en niet zo'n 'makkie' als die van 1985 en 1986. Maar ja, de Vereniging De Friesche Elf Steden had een dag te weinig voorbereidingstijd.

Dat mag niet opnieuw gebeuren, vindt de Friese garagehouder en schaatsfanaat van Groningse afkomst G. Jensma. In een oplage van tienduizend exemplaren heeft hij een brief verspreid met tips om de kansen op de tocht in de toekomst te vergroten. Via alle kunstijsbanen van Nederland hoopt hij hiermee rechtstreeks de marathonschaatsers en andere minnaars van de schaatssport te bereiken.

Met een antwoordstrook kunnen ze laten weten of ze het met de ideeën van Jensma eens zijn. Deze kan vervolgens maximale druk uitoefenen op de Vereniging om 'vergeelde tradities' te verlaten en de statuten te wijzigen. Want het moet sneller, verantwoorder, veiliger en met minder blessures, aldus de man die het bestuur in het verleden wel vaker laksheid heeft verweten. Zo zei de autodealer eens: 'Als ik mijn bedrijf zou runnen zoals die lui de Elfstedentocht, dan stond ik nu nog paard en wagens te verkopen.'

Jensma wil de toerrijders op twee plaatsen laten starten, in Leeuwarden en Franeker, zodat de druk van de 16 duizend deelnemers op het ijs wordt verdeeld. Bij dooivoorspellingen moet de termijn van vaststelling van de tocht met een dag worden ingekort. Daarmee wordt voorkomen dat de tocht helemaal niet verreden wordt, zoals in 1996, of een dag te laat, zoals in 1985 en 1986.

Tachtig procent van de 'ijsblessures' kan volgens Jensma worden voorkomen door voldoende beschermingsmaatsregelen voor lichaamsdelen als scheenbeen, knie, heup, elleboog, schouder, ogen en hoofd verplicht te stellen. Kluunproblemen kunnen voor een groot deel worden opgelost door onder bruggen een demontabele loopbrug te hangen. Ook stelt hij een 'Alternatieve Friesche Elfstedenmarathon' voor, alleen voor wedstrijdrijders.

Het bestuur van de Vereniging zou volgens Jensma de moed moeten opbrengen om zijn ideeën aan een referendum onder de 16 duizend leden te onderwerpen. Maar of voorzitter Henk Kroes, ijsmeester Piet Venema en de almachtige rayonhoofden daar veel voor voelen, is zeer de vraag.

Wio Joustra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden