Ganzenlever staat te boek als erfgoed

Met het uitroepen van foie gras, de lever van eenden of ganzen, tot 'nationaal erfgoed' heeft het Franse parlement deze week een welbewuste provocatie begaan....

Het vetmesten van de ganzen en eenden gebeurt volgens hen 'met respectvoor het dierlijk welzijn'; de lever van de dieren wordt er niet 'ongezond'door. Tegenover de 'herhaalde aanvallen op de foie gras, is het van belangdat de wetgever het culturele belang van dit product onderstreept', zomotiveerden zij hun hartenkreet. Het economisch belang mag er ook zijn: deFranse producenten, die goed zijn voor 90 procent van de wereldproductie,zetten vorig jaar 1,2 miljard euro om.

Met hun actie lopen de parlementariërs het risico het foie gras-debatnieuw leven in te blazen. Daags na de verheffing tot erfgoed was het aande eerste onder de Franse dierenvrienden, oud-filmster Brigitte Bardot, omhet parlement onder vuur te nemen. Zij riep de Franse consument op hetgerecht te boycotten, omdat het volgens 'een onmenselijke en wredetraditie' wordt gemaakt. De actiegroep 'Stopgavage' (stop het vetmesten)legde nog eens uit hoe eenden in drie seconden een pond maïs krijgentoegediend. Dat gebeurt dertien dagen achtereen, meerdere keren per dag,wat neerkomt op tien kilo. Sterft de eend niet door deze voedingsmethode,wat in een miljoen gevallen wel gebeurt, dan wacht hem elektrocutie. Dieis zo afgestemd dat de eend niet meteen overlijdt. Dat gebeurt pas bij hetdoorsnijden van de snavel.

Bardot wees erop dat de productie van foie gras verboden is in landenals Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Ook Brussel plaatst vraagtekens bijde productiemethode. De Franse producenten hebben alle aanvallen tot dusverweerstaan. Sterker nog: wereldwijd groeit de consumptie van foie gras,ondanks de hoge prijzen. Vorig jaar werd 21 duizend ton afgezet, tegenoverbijna 14 duizend ton in 1996.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden