Ganzenjagers willen niet op ganzen schieten

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV wijst het mede door henzelf ontworpen ganzenakkoord alsnog af. Dat heeft het bestuur vandaag besloten.

ANP/Redactie
null Beeld

Het bleek dat de leden negatief zijn over het begin mei gepresenteerde akkoord, waarin acht grote natuurorganisaties afspraken hadden gemaakt over het beheer van de uit de hand gelopen populatie wilde ganzen in Nederland.

De jagers vrezen onder meer een negatief imago als zij in de zomermaanden zeker 100.000 ganzen moeten afschieten. 'De jagers kunnen vanaf juli aan de slag. Stel je de meren in Friesland voor: daar zitten ontzettend veel ganzen, maar in de zomer ook ontzettend veel toeristen. Die zien en horen dan voortdurend jagers die ganzen schieten. Dat willen onze leden niet voor de recreatie, maar ook niet voor zichzelf', aldus de woordvoerster van de KNJV. De jagers vinden het akkoord volgens haar onduidelijk, onvolledig en prematuur.

De KNJV ontwierp het akkoord samen met onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Vogelbescheming, De21Landschappen en Landschapsbeheer Nederland, verenigd in de Ganzen-8. De Ganzen-8 is het erover eens dat er op dit moment veel te veel ganzen in Nederland zijn, die voor veel overlast en schade zorgen. Aan het eind van het broedseizoen leven er ongeveer 280.000 ganzen. De Ganzen-8 wil dat aantal in vijf jaar tijd terugbrengen naar maximaal 100.000.

De KNJV-leden vinden dat er veel te weinig is vastgelegd over hoe dat afschot bereikt moet worden. Ook vinden ze het onzin om over de ganzen aparte afspraken te maken, terwijl het beheer van wilde zwijnen en reeën ook problematisch is.

Wat er nu met het ganzenakkoord gaat gebeuren, is niet duidelijk. Alle opstellers raadplegen hun achterban en komen maandag weer bijeen. Aangezien de jagers de ganzen moeten doodschieten, kan het plan in deze vorm niet doorgaan, erkent ook de KNJV. De KNJV hoopt dat de andere opstellers meer tijd willen nemen voor een beter akkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden