Ganzenakkoord sneuvelt

Het Ganzenakkoord, dat over een maand in werking zou treden en dat zou moeten leiden tot een forse reductie van het aantal ganzen in Nederland, is op de valreep gesneuveld.

AMSTERDAM - Het akkoord voorzag in de intensieve bejaging van overzomerende ganzen en van broedganzen in voorjaar, zomer en najaar. In die periode lijden boeren de meeste schade door toedoen van de ganzen, die op hun weilanden en akkers foerageren. In ruil voor het intensief bejagen door het jaar heen zouden overwinterende ganzen, waarvoor Nederland internationale verantwoordelijkheid draagt, worden ontzien.


Na jaren van onderhandelingen heeft boerenorganisatie LTO-Nederland maandag, onder druk van haar Friese achterban, laten weten toch niet te kunnen leven met het eerder gesloten akkoord. De Friese boeren keren zich tegen de winterrust.


In het 'G7 Ganzenakkoord' werkten zeven natuur- en boerenorganisaties samen om een oplossing te vinden voor de overlast door ganzen. Aanvankelijk onderhandelde ook jagersorganisatie KNJV mee. De KNJV haakte tussentijds af, maar verklaarde wel te zullen meewerken aan de uitvoering.


De Friese gedeputeerde Johannes Kramer, die namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) de besprekingen met 'de Ganzen-7' voerde, noemt het niet doorgaan van het akkoord 'buitengewoon teleurstellend'. Volgens Kramer is het LTO Nederland 'niet gelukt de voordelen van het plan uit te leggen aan haar achterban'. Zo is de groei van het aantal ganzen niet zozeer aan trekganzen te wijten, maar vooral aan de standganzen, die het best te bestrijden zijn in de zomerperiode.


Nu het landelijke akkoord van tafel is moeten alle provincies afzonderlijk een ganzenbeleid ontwikkelen. 'Jammer,' zegt gedeputeerde Johannes Kramer, 'want ganzen houden zich niet aan provinciegrenzen.'


Kramer meent dat de boeren zelf het grootste slachtoffer zijn. 'Boeren met rustgebieden voor ganzen zouden een vergoeding van 130 procent krijgen voor geleden schade. Dat valt nu weg.' De gedeputeerde betreurt het vooral dat 'polarisatie nu weer in de plaats komt van overleg.'


Opgestookt

Peter de Koeijer, die de afgelopen jaren de onderhandelingen leidde voor LTO Nederland, erkent dat zijn achterban de doorslag gaf in het sneuvelen van het akkoord. 'Vanuit jagershoek is steeds geroepen dat als het niet zou lukken in de zomer effectief te zijn, er ook in de winter weer gejaagd zou moeten worden. En radicalere jagers hebben delen van onze achterban opgestookt.'


Volgens De Koeijer zijn er nu 'alleen maar verliezers'. 'Op landelijk niveau is het alle partijen gelukt het wantrouwen te overwinnen. Dat heeft heel veel emotie en energie gekost en losgemaakt. En nu blijkt dat het wantrouwen in het buitengebied te groot is.'


Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland spreekt van 'een grote domper'. 'We zijn hier drie jaar mee bezig geweest. Uiteindelijk was er een moeizaam maatschappelijk compromis.' Volgens De Pater zijn vooral de trekganzen het slachtoffer van het niet doorgaan van het akkoord, nu de winterrust niet meer gegarandeerd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden