Ganzenakkoord sneuvelt door ruzie over winterrust

Het moeizaam gesloten Ganzenakkoord is vandaag uit elkaar gespat. Het Ganzenakkoord was een afspraak tussen de provincies en zeven natuur- en landbouworganisaties over het beheer van de miljoenen ganzen in Nederland. Het akkoord zou op 1 januari 2014 van kracht worden, maar er is ruzie ontstaan over de winterrust voor de vogels.

Ganzen in de mist.Beeld ANP

Sinds kort zijn de provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid. In het zogeheten Ganzenakkoord werd bepaald dat het huidige opvangbeleid voor winterganzen moet worden aangepast. Ook werd afgesproken dat hun populatie de komende jaren door middel van jacht (en vergassing) met honderdduizenden moet worden teruggebracht.

Natuurmonumenten en de Vogelbescherming wijzen de Land- en Tuinbouworganisatie LTO aan als schuldige. Volgens hen bleken de agrariërs niet bereid om de winterrust voor ganzen te respecteren. Het Inter Provinciaal Overleg IPO zegt dat er 'geen unaniem draagvlak' was. 'Binnen de G7 was er geen overeenstemming mogelijk over de invoering van de winterrust per 1 januari 2014', schrijft IPO.

Oud-Kamerlid Harm Evert Waalkens, voorzitter van de 'Ganzen-7' (de zeven partners van het ganzenoverleg) is 'teleurgesteld dat het akkoord in het zicht van de inwerkingtreding alsnog gesneuveld is'. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer laat weten dat de provincies nu met de Ganzen-7 afzonderlijke afspraken gaan maken over het ganzenbeheer.

Minder gansvriendelijk
Ganzen zijn een groot probleem voor de landbouw. De dieren vertrappen de gewassen, vreten akkers kaal en veroorzaken enorme schade. In het Ganzenakkoord, dat vorig jaar tot stand kwam, waren afspraken gemaakt over het afschieten van broedganzen in de zomer, terwijl trekganzen met rust zouden worden gelaten.

Vogelwerkgroep Sovon meldde vorige week nog op basis van tellingen dat afschieten van ganzen niet helpt. Steeds meer ganzen blijven in Nederland en het aantal zal nog verder groeien, aldus Sovon. De werkgroep denkt dat de enige oplossing is het platteland minder 'gansvriendelijk' in te richten. Het steeds maar uitbreiden van natte natuur trekt steeds meer ganzen, die dol op dat landschap zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden