Gans kent zijn plaats

AMSTERDAM - De kwalificatie 'dom' kleeft aan de vogel, maar met het zogeheten 'lerend vermogen' van de gans is in zekere zin weinig mis. Bijna 60 procent van de in Nederland overwinterende ganzen zoekt in die periode precies die gebieden op waar de mens de vogels het liefst ziet en waar hij ze naartoe probeert te dirigeren.


Toch is die score niet goed genoeg, vindt het Faunafonds, dat donderdag cijfers bekendmaakte over waar de ganzen zich in de winter van 2011 op 2012 precies ophielden. Uit tellingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt dat 59 procent van de ganzen overwintert in opvanggebieden die daar speciaal voor zijn ingericht.


'Je zou het beleid om de landbouwschade te beperken redelijk succesvol kunnen noemen', zegt secretaris Henk Revoort van het Faunafonds, 'maar het moet beter.' Vooral omdat het percentage ganzen dat de opvanggebieden opzoekt niet meer spectaculair stijgt.


Dat ligt niet alleen aan de gans, maar ook aan de inrichters van het landelijk gebied, concludeert Sovon. Speciale foerageergebieden voor de overwinteraars zijn soms te weinig onderscheidend, zeggen de onderzoekers. Ze lijken te veel op 'gangbaar agrarisch gebied' of grenzen daar soms aan. Dat maakt het lastig om de ganzen te 'sturen'.


Jaarlijks overwinteren in Nederland naar schatting twee miljoen ganzen. Nederland heeft zich in internationale verdragen verplicht als 'opvangadres' te dienen. Met het aanleggen van waterrijke foerageergebieden worden ganzen naar die opvang gelokt. Ook door ze weg te jagen van agrarisch gebied moeten ganzen 'leren' waar ze wel welkom zijn.


Sinds kort zijn de provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid. In het zogeheten Ganzenakkoord is afgesproken dat het huidige opvangbeleid voor winterganzen moet worden aangepast. Dat begint met een naamswijziging: foerageergebieden gaan in de toekomst rustgebieden heten.


Rustig wordt het voor de zomerganzen in ieder geval niet. In datzelfde Ganzenakkoord is afgesproken dat hun populatie de komende jaren door middel van jacht (en vergassing) met honderdduizenden moet worden teruggebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden