Gangsterliefje krijgt ontvangst op het Elysée

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Zeven jaar zat ze gevangen in Mexico. Na haar onverwachte vrijlating werd ze donderdagmiddag op het vliegveld van Parijs door twee ministers verwelkomd. En vrijdag wordt ze verwacht op het Elysée, voor een ontvangst bij de president. Een heldenonthaal voor een Française van 38 jaar die de inzet was van jarenlang armpjedrukken tussen Frankrijk en Mexico.

'Ik ben onschuldig verklaard', zei Florence Cassez nadat ze weer voet op Franse bodem had gezet. Dat is feitelijk onjuist. Het Mexicaanse hooggerechtshof constateerde ernstige procedurefouten en heeft haar vrijgelaten.

Die procedurefouten zijn moeilijk te verdonkeremanen. Cassez wordt in 2005 gearresteerd in gezelschap van Israel Vallarta, een door de politie gezochte crimineel die leeft van het losgeld dat hij met zijn bende verdient met ontvoeringen. De politie, die bezig is met een groot offensief tegen kidnappers, besluit de arrestatie een dag later nog eens over te doen, maar dit keer met camera's erbij. Die beelden worden gepresenteerd als echt, en doen ook dienst bij het proces tegen Cassez. Later zal ze, vanuit de gevangenis, het hoofd van de politie dwingen te erkennen dat de beelden in scène zijn gezet.

Door die geschiedvervalsing lopen in Frankrijk de gemoederen hoog op. President Sarkozy ontfermt zich over het dossier en eist van Mexico dat Cassez wordt vrijgelaten. Als hij vervolgens een Mexicaanse culturele manifestatie in Frankrijk in het teken van Cassez plaatst, is de boot aan: Mexico blaast de manifestatie af, jaren aan voorbereiding vallen in het water en de bilaterale betrekkingen dalen tot het nulpunt. Pas als beide landen van president zijn gewisseld, wordt het dossier vlot getrokken. Met vrijlating als resultaat.

Links en rechts betwisten elkaar nu de eer. 'Dit is allemaal dank zij Nicolas Sarkozy', zegt Rachida Dati, prominent UMP- figuur. 'Alleen door de stille diplomatie van Hollande kon Cassez worden bevrijd', verzekert Jean-Pierre Bel, voorzitter van de senaat en socialist.

Blijft intussen de vraag wat Cassez deed in gezelschap van een van de meest gezochte criminelen van Mexico. 'We waren vroeger geliefden', heeft ze verklaard. 'Maar nadat we uit elkaar gingen, ben ik teruggegaan naar Frankrijk. En toen ik daarna weer naar Mexico kwam om werk te zoeken, was hij niet meer dan een vriend.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden